Στην κυβέρνηση οι ακροδεξιοί στη Νορβηγία - Σε γυναίκες τα μισά υπουργεία - iefimerida.gr

Στην κυβέρνηση οι ακροδεξιοί στη Νορβηγία - Σε γυναίκες τα μισά υπουργεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την κυβέρνησή της παρουσίασε σήμερα στο βασιλιά της Νορβηγίας η νέα πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας και επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος, Έρνα Σόλμπεργκ. Για πρώτη φορά στην 40χρονη ιστορία του, στην κυβέρνηση συμμετέχει το εθνικιστικό Κόμμα της Προόδου εξασφαλίζοντας μάλιστα και τα χαρτοφυλάκια-κλειδιά των υπουργείων Πετρελαίου και Οικονομικών.

Τα μισά υπουργεία στην κυβέρνηση μειοψηφίας της Σόλμπεργκ δόθηκαν σε γυναίκας (τηρώντας έναν άγραφο κανόνα περί ισότητας των φύλων 9-9), ενώ για πρώτη φορά, γυναίκες ανέλαβαν τα δύο σημαντικότερα χαρτοφυλάκια.

Η Σόλμπεργκ κράτησε για το κόμμα της 11 από τα 18 υπουργεία (ανάμεσά τους αυτά των Εξωτερικών, της Άμυνας, της Παιδείας, του Περιβάλλοντος, της Υγείας, των Αλιευμάτων), ενώ έδωσε στην επικεφαλής του Κόμματος της Προόδου, Σιβ Γένσεν, το υπουργείο Οικονομικών, τηρώντας μια πολιτική παράδοση προηγούμενων κυβερνητικών συνασπισμών στη Νορβηγία.

Αναλυτές θεωρούν ότι ο διορισμός αυτός εντάσσεται σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο χώρος που θα έχει το αντιμεταναστευτικό κόμμα, το οποίο τάσσεται εναντίον των φόρων εν γένει, για να απαιτήσει νέες δαπάνες, αφού το ίδιο θα έχει την ευθύνη για τα δημόσια οικονομικά.

Το Κόμμα της Προόδου απαιτούσε προεκλογικά μείωση των φόρων κι αύξηση των δαπανών, ιδίως για τις υποδομές. Συνολικά, το μικρότερο κόμμα της κυβερνητικής συμμαχίας ανέλαβε επτά υπουργεία.

Το υπουργείο Πετρελαίου, το οποίο εποπτεύει την Statoil, την κρατική επιχείρηση πετρελαίου, και καθορίζει την πολιτική της χώρας όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες (σ.σ. αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του νορβηγικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και σχεδόν το ήμισυ των νορβηγικών εξαγωγών) θα αναλάβει ο Τορντ Λίεν, ένας σχετικά χαμηλού προφίλ πρώην βουλευτής ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του από τις εκλογές.

Το Συντηρητικό Κόμμα διατηρεί τα υπουργεία Βιομηχανίας κι Εμπορίου, τα οποία επιβλέπουν την πλειονότητα των κρατικών επιχειρήσεων της Νορβηγίας: την εταιρία τηλεπικοινωνιών Telenor, την κορυφαία τράπεζα DNB, την παραγωγό αλουμινίου Norsk Hydro, καθώς και την παραγωγό λιπασμάτων Yara.

Ο 48χρονος Μπεργκ Μπρέντε των Συντηρητικών αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, εγκαταλείποντας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Είχε υπηρετήσει ως υπουργός Περιβάλλοντος και Εμπορίου σε μια προηγούμενη κυβέρνηση, από το 2001 από το 2005.

Ο Μπρέντε θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη διεθνή βοήθεια που χορηγεί η Νορβηγία, καθώς η νέα κυβέρνηση δεν έχει υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης.

Ο Βιντάρ Χέλγκεσεν, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ανέλαβε να χειριστεί τις σχέσεις της Νορβηγίας με την ΕΕ.

Η νέα κυβέρνηση, η οποία υπόσχεται να χαμηλώσει τους φόρους, να μειώσει την εξάρτηση της νορβηγικής οικονομίας από το πετρέλαιο, να επενδύσει στις υποδομές και να αναχαιτίσει την μετανάστευση, έχει τώρα μόλις μερικές εβδομάδες να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της απερχόμενης κυβέρνησης του Γενς Στόλτενμπεργκ για το 2014, ώστε να αντανακλά τις δικές της πολιτικές.

Η Σόλμπεργκ θα κυβερνήσει επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει τη συνεργασία κάποιου άλλου από τα μικρά κεντρώα κόμματα. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις μειοψηφίας είναι κάτι συνηθισμένο στις σκανδιναβικές χώρες και οι Συντηρητικοί έχουν εξασφαλίσει την άτυπη στήριξη των Φιλελεύθερων και των Χριστιανοδημοκρατών στη Βουλή ώστε να υπάρξει εγγύηση της πολιτικής σταθερότητας.

«Φιλοδοξία μου είναι η κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την (προβλεπόμενη) θητεία της», δήλωσε η νέα πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, είναι η βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Κίνα, οι οποίες είχαν ψυχραθεί μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2010 στον φυλακισμένο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ