Τι άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στα Χανιά – Η πρώτη καταγραφή των ζημιών

Σε παλιά σπίτια, κυρίως στα χωριά της Κισάμου που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του ισχυρού σεισμού που «χτύπησε» το Σάββατο τα Χανιά, εντοπίστηκαν τα περισσότερα προβλήματα από τη δόνηση των 6,3 Ρίχτερ. Παράλληλα εντοπίστηκαν ρωγμές σε δημόσια κτίρια και σχολεία, που δεν εμπνέουν όμως ανησυχία.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στην περιοχή της Κισάμου και σε χωριά του δήμου Πλατανιά ελέχθησαν 50 κατοικίες στις οποίες είχαν αναφερθεί ζημιές. Από τον έλεγχο μη κατοικήσιμες κρίθηκαν 10 παλιές κατοικίες, ενώ σε 30 κατοικίες εντοπίστηκαν ρήγματα και προβλήματα στην τειχοποιία.

Από τον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων στα Χανιά διαπιστώθηκαν προβλήματα σε μία αίθουσα της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χανίων καθώς και στην αίθουσα του 1ου ειδικού νηπιαγωγείου Χανίων, με αποτέλεσμα να κλείσουν αμφότερες.

4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιού.Μικρής έκτασης ρωγμές παρατηρήθηκαν και σε σχολεία της πόλης, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οφείλονται σε κακοτεχνίες και ελλιπή συντήρηση. Στους 250 ελέγχους που έγιναν σε σπίτια και καταστήματα στα Χανιά δεν διαπιστώθηκε κάποια σοβαρή ζημιά που θα χαρακτήριζε τα κτίρια επικίνδυνα ή μη κατοικήσιμα.

Στο μεταξύ οι δονήσεις συνεχίζονται στην Κρήτη. Αργά το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε σεισμός εντάσεως

Σύμφωνα με προκαταρκτική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ