Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: Γιατί έχουμε συχνούς σεισμούς στην Ελλάδα- Πόσα ρίχτερ μπορούν να φτάσουν

Για την έντονη σεισμική δραστηριότητας της Ελλάδας, καθώς και για το κατά πόσο μπορεί κάποια στιγμή οι σεισμικές δονήσεις να είναι πολλών Ρίχτερ αναφέρεται ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν αποκλείει το γεγονός οι σεισμοί στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα να ξεπεράσουν τα 8,5 Ριχτερ.

Σε δηλώσεις του στο «Βήμα», ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει σχετικά με το εάν μπορούν τα ελληνικά ρήγματα να δώσουν σεισμούς πάνω από 8,5 Ρίχτερ: «Στον μακροχρόνιο ορίζοντα τα ελληνικά ρήγματα ενδέχεται να δώσουν μεγάλους σεισμούς, γεγονός το οποίο λαμβάνεται από τους σεισμολόγους και τους γεωλόγους ως ακραίο», ενώ παράλληλα εξηγεί και το γιατί η χώρα έχει έντονη σεισμική δραστηριότητα επισημαίνοντας:

«Η περιοχή βρίσκεται στο όριο σύγκρουσης της αφρικανικής και της ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας. Στο όριο αυτό τα πετρώματα υφίστανται ισχυρή εσωτερική συμπίεση και όταν αυτά σπάζουν προκαλείται σεισμική δόνηση. Οσο μεγαλύτερο το σπάσιμο και η τριβή των πλακών τόσο πιο μεγάλος και ο σεισμός που προκαλείται».

Γιατί δεν προκαλούνται μεγάλες υλικές καταστροφές από σεισμούς

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως στην Ελλάδα δεν προκαλούνται σημαντικές υλικές ζημιές από τις σεισμικές δονήσεις, επειδή πολλοί σεισμοί «έχουν την εστία τους σε υποθαλάσσιο περιβάλλον, με αποτέλεσμα η ένταση του σεισμού να απορροφάται από τη θάλασσα».

Ποιες περιοχές «χτυπά» συχνότερα ο Εγκέλαδος

Κλείνοντας, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρει και τις περιοχές της Ελλάδας που παρουσιάζουν έντονη σεισμική δραστηριότητα, οι οποίες είναι:

  • Το «τόξο» Κεφαλλονιάς- Ζακύνθου- Δυτικής Πελοποννήσου, Κυθήρων- Κρήτης Δωδεκανήσων
  • Ο Κορινθιακός κόλπος
  • Το Βόρειο Αιγαίο

Ωστόσο υποστηρίζει πως «πρακτικά κάθε γωνιά της Ελλάδας παρουσιάζει σεισμικές δονήσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ