Telegraph: Η Λεπέν απειλεί την παραμονή της Γαλλίας στο ευρώ- Μήπως να στοιχηματίσουμε για επιστροφή στο φράγκο; - iefimerida.gr

Telegraph: Η Λεπέν απειλεί την παραμονή της Γαλλίας στο ευρώ- Μήπως να στοιχηματίσουμε για επιστροφή στο φράγκο;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Σεισμό» προκάλεσαν οι εκλογές στην περιοχή της Μπρινιόλ της Γαλλίας σύμφωνα με την Telegraph, καθώς η το 54% που κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα της Ζαν Μαρί Λεπέν, ενδεχομένως να αποτελεί απειλή για την γαλλική έξοδο από το ευρώ, υποστηρίζει η αγγλική εφημερίδα.

Σε ρεπορτάζ του, ο ανταποκριτής της Telegraph Ambrose Prichard, τονίζει αναφορικά με τη συντριπτική νίκη του Εθνικού Μετώπου, πως «ένα κόμμα το οποίο υποστηρίζει την αποχώρηση από το ευρώ, την επιστροφή στο γαλλικό φράγκο και την καταστροφή της νομισματικής ένωσης, μόλις νίκησε το σύστημα στις εκλογές».

«Παρακολουθώ τις εξελίξεις με περιέργεια», λέει ο Ambrose Evans-Pritchard , «καθώς η Μαρί Λεπέν μου είπε τον Ιούνιο ότι η πρώτη της δουλειά μόλις πατήσει στο Μέγαρο του Σανς Ελυζέ, εφόσον εκλεγεί, θα είναι να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν τη ρώτησα αν πρόκειται να βγάλει τη Γαλλία από το ευρώ άμεσα, δίστασε ένα με δύο δευτερόλεπτα και μετά απάντησε καταφατικά. 'Ναι, γιατί το ευρώ μπλοκάρει όλες τις οικονομικές αποφάσεις. Η Γαλλία δεν είναι μια χώρα που μπορεί να ανεχτεί κηδεμονία από τις Βρυξέλλες'».

Η συνέπεια μιας ενδεχόμενης νίκης της Μαρί Λεπέν, μπορεί να είναι η αποχώρηση της Γαλλίας από το ευρώ, τονίζει η Telegraph,, αναφερόμενη στον όρο ως «Frexit», ενώ παράλληλα παραθέτει και άλλες δηλώσεις της επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος η οποία είχε δηλώσει: «Το ευρώ παύει να υπάρχει τη στιγμή που η Γαλλία θα το εγκαταλείψει. Αυτή είναι η απίστευτη δύναμή μας. Τι θα κάνουν; Θα στείλουν τα τανκς;»

Παράλληλα, η Telegraph αναφέρει και τα τέσσερα σημεία του Εθνικού Μετώπου σχετικά με το μέλλον της Γαλλίας στην Ε.Ε., τα οποία ασφαλώς δείχνουν πως δεν την βλέπει ιδιαίτερα «θερμά»:

  • Απόσυρση από την ενιαία ισοτιμία,
  • Ανασύσταση του συνοριακού ελέγχου
  • Αποκατάσταση πρωτοκαθεδρίας του γαλλικού δικαίου
  • «Οικονομικός πατριωτισμός»- την ικανότητα δηλαδή της Γαλλίας να επιδιώκει τον ευφυή προστατευτισμό και να εξασφαλίζει το κοινωνικό της μοντέλο. «Μου είναι αδύνατον να διανοηθώ να διευθύνω την οικονομική πολιτική της χώρας χωρίς να έχω πλήρη έλεγχο των χρημάτων μας», τονίζει η Λεπέν.

Κλείνοντας, ο Pritchard επισημαίνει πως η δημοσιονομική πολιτική του Ολάντ ήταν αυτή που οδήγησε στην άνοδο του Εθνικού Μετώπου και τονίζει πως το Εθνικό Μέτωπο «θα σαρώσει στις ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο. Δεν θα είναι μόνο του. Οι ευρωσκεπτικιστές φαίνονται έτοιμοι να κατακλύσουν το Ευρωκοινοβούλιο».

«Οι χειρότεροι φόβοι της ελίτ της Ε.Ε. αρχίζουν να βγαίνουν αληθινοί. Και είναι αποκλειστικά δικό τους το λάθος», καταλήγει το δημοσίευμα.

φωτογραφία: EPA

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ