Μελέτη από τη Βρετανία: Η λιτότητα προκαλεί αύξηση των τροχαίων - iefimerida.gr

Μελέτη από τη Βρετανία: Η λιτότητα προκαλεί αύξηση των τροχαίων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν στοιχεία μελέτης που έρχεται από την Βρετανία για την επίδραση που έχει στους πολίτες η ανακοίνωση νέων μέτρων λιτότητας. Οι δυσάρεστες ειδήσεις που αφορούν στον οικονομικό τομέα προκαλούν τις αμέσως επόμενες μέρες αύξηση στα τροχαία ατυχήματα.Οι Σωτήρης Βανδώρος, Γεώργιος Καβέτσος και Paul Dolan από το London School of Economics, οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση που ασκεί η ανακοίνωση νέων μέτρων λιτότητας σε σχέση με την οδηγική συμπεριφορά διαπίστωσαν ότι τις μέσα στις δύο επόμενες ημέρες παρατηρείται αύξηση των τροχαίων που αγγίζει το 9%. Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, το γεγονός αυτό οφείλεται στο αρχικό «σοκ» και το στρες που υφίστανται οι οδηγοί όταν ενημερώνονται για τα επερχόμενα μέτρα. Η προσοχή τους αποσπάται ακόμα και όταν βρίσκονται στο τιμόνι, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τροχαία.Πρόκειται για μία εντυπωσιακή μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές στη Βρετανία, οι δύο εκ των οποίων Έλληνες.

Συνολικά για τη μελέτη οι Βανδώρος, Καβέτσος και Dolan αξιοποίησαν τα επίσημα στοιχειά της Αστυνομίας για τα τροχαία που σημειώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011, διάστημα κατά το οποίο έγιναν 14 ανακοινώσεις σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα. Επίσης, έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες, όπως την τιμή της βενζίνης, τα ποσοστά ανεργίας (λόγω μειωμένης κίνησης στους δρόμους), τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.Οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Risk Analyisis χρησιμοποίησαν στοιχεία από την Ελλάδα. Μάλιστα, τα αποτελέσματα αναφέρονται στην περίοδο 2010-2011 όπου οι πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας που έφερε το πρώτο Μνημόνιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ