Μπακογιάννη: Η υπερφορολόγηση είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας

Εντονη κριτική στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο άσκησε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε ένα μοντέλο που θα είναι πιο παραγωγικό και ανταγωνιστικό, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στους πέντε κινδύνους που απειλούν «το ρεαλιστικό σενάριο ανόδου προς τα πάνω».

Σύμφωνα με την κυρία Μπακογιάννη οι πέντε κίνδυνοι είναι η υπερφορολόγηση, το ασφαλιστικό σύστημα, η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, οι αποκρατικοποιήσεις και η ρευστότητα.

Αναφερόμενη στην υπερφορολόγηση η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Μετά από 4 χρόνια υπερφορολόγησης πρέπει να γίνουμε πιο σοφοί. Μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο αναποτελεσματικότητας. Η υπερφορολόγηση δεν αυξάνει τα έσοδα, δεν λύνει το πρόβλημα. Το παράδειγμα του νέου φόρου για τα ακίνητα είναι χαρακτηριστικό και εξοργιστικό. Ο φόρος εξελίσσεται σε φόρο κατοχής και εξοντώνει την ιδιοκτησία και τους φορολογούμενους».

Οσον αφορά το ασφαλιστικό έκανε λόγο για «παραλογισμό» τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν την ώρα που κόβεται το ΕΚΑΣ σε 120.000 συνταξιούχους η πολιτεία να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων μόλις 50 ετών με 18 χρόνια υπηρεσίας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε, επίσης, πως «έχουμε μια ευκαιρία και δεν πρέπει να τη χάσουμε», για να προσθέσει πως για να γίνει αυτό «πρέπει να τρέξουμε», ενώ έκανε λόγο για καταστροφολογία και γαϊτανάκι νέων μέτρων: «Φτάνει πια με αυτό το παιχνίδι. Κανείς δεν θα επιβάλει νέα μέτρα με το έτσι θέλω».

Παράλληλα, το απόγευμα της Δευτέρας η βουλευτής της ΝΔ συνέχισε την κριτική της στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσω μιας επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με αφορμή τις καθυστερήσεις στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής της ΝΔ στην ερώτησή της επισημαίνει ότι η έκδοση των απαραίτητων ΠΔ έχει καθυστερήσει επτά μήνες καθώς και ότι «προχωρεί με αργούς ρυθμούς η στελέχωση της κεντρικής αδειοδοτικής αρχής που προβλέπει ο νέος νόμος, με αποτέλεσμα παρά την εκτιμούμενη θετική ανταπόκριση των υποψήφιων επενδυτών, το νέο θεσμικό πλαίσιο παραμένει ουσιαστικά ανενεργό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ