Ανακύκλωση από την εποχή των σπηλαίων: Οι πρόγονοί μας είχαν «οικολογική συνείδηση»

Η ανακύκλωση δεν είναι μόνο σύγχρονο φαινόμενο, αφού πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι οι πρόγονοι μας ανακύκλωναν τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασαν επιστήμονες στο Ισραήλ, φαίνεται πώς οι άνθρωποι των σπηλαίων μάζευαν τα κατεστραμμένα εργαλεία από πέτρες και κόκαλα για να φτιάξουν καινούρια.

Τα είδη που χρησιμοποιούσαν αυτές τις μεθόδους ήταν οι Χόμο Ερέκτους και οι Νενάντερνταλ, ενώ ανακυκλωμένα εργαλεία εντοπίζονται σε σπηλιές στην Ισπανία και τη βόρειο Αφρική μέχρι την Ιταλία και το Ισραήλ.

Οπως αναφέρει ο Τζοβάνι Μποσιάν, γεωλόγος στο πανεπιστήμιο της Πίζας «Ανακαλύπτουμε διαφορετικά επίπεδα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Τα κόκκαλα συνθλίβονταν για την αφαίρεση του μυελού και στη συνέχεια τα θραύσματα μετατρέπονταν σε εργαλεία, εγκαταλείπονταν και ανασκευάζονταν για να χρησιμοποιηθούν ξανά»ε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο της ανακύκλωσης καταδεικνύει πως ανεξαρτήτως της περιόδου και της περιοχής που έζησαν, οι άνθρωποι ανταποκρίνονταν με τον ίδιο τρόπο στις προκλήσεις της καθημερινότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ