«Μας πυροβολούσαν από τη Λιβύη» δηλώνουν επιζήσαντες από τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τους διασωθέντες μετανάστες στη νέα τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη Μεσόγειο, μεταξύ Μάλτας και Σικελίας, λίγες μόλις ημέρες μετά το δράμα στη Λαμπεντούζα.

Σύροι πρόσφυγες αφηγήθηκαν σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και σε δημοσιογράφους ότι έγιναν στόχος πυρών κατά τον απόπλου τους από τις λιβυκές ακτές, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ Ιταλίας και Μάλτας.

Το πλοιάριο είχε αποπλεύσει από την Ζουάρα της Λιβύης, μια κοινότητα που απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τυνησία. Ορισμένοι από τους επιζώντες, που φιλοξενούνται στη Μάλτα και τη Λαμπεντούζα, είπαν ότι λίγο μετά τον απόπλου το πλοίο έγινε στόχος πυρών. Η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, επικαλούμενη τις δηλώσεις αυτές, έκανε λόγο για «αρκετούς τραυματίες», εκτιμώντας ότι αυτοί που πυροβολούσαν ήταν «πιθανότατα παραστρατιωτικοί».

Ο Μολχάκε Αλ Ροάρσαν, ένας Σύρος 22 ετών, που μίλησε στην La Stampa από τη Βαλέτα της Μάλτας, βεβαίωσε ότι «τρεις νέοι τραυματίστηκαν δύο στα χέρια και ένας στα πόδια», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το επεισόδιο αυτό να συνδέεται με κάποια διένεξη μεταξύ αντίπαλων ομάδων διακινητών.

«Έγινε ένας λυσσαλέος καυγάς, με φωνές στον ασύρματο και στο τηλέφωνο, με κάποιον που απαιτούσε να επιστρέψουμε, όμως ο καπετάνιος δεν σταμάτησε» είπε.

Παρόμοιες πληροφορίες δημοσιεύει και η Repubblica, σημειώνοντας ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν πιθανότατα από «μια λιβυκή περίπολο που ανήκε προφανώς σε μια άλλη εγκληματική οργάνωση».

Το ιταλικό πρακτορείο Ansa από την πλευρά του επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών που έκαναν λόγο για «δύο νεκρούς» από τα πυρά των Λίβυων. «Πυροβολούσαν προς πάσα κατεύθυνση, πάνω στο πλοίο επικρατούσε πανικός, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να καλυφθούν» είπε ένας μάρτυρας.

Ανάλογες πληροφορίες δημοσιεύουν και οι Times of Malta, οι οποίοι επικαλούνται μαρτυρίες επιζώντων από το ναυάγιο, σύμφωνα με τις οποίες ο λόγος για τον οποίο ανατράπηκε το σκάφος ήταν η θαλάσσια καταδίωξη από ένοπλους Τυνήσιους.

Ο πλοίαρχος, ένας Τυνήσιος τον οποίο υπέδειξαν οι επιζώντες, έχει συλληφθεί από τις αρχές της Μάλτας. Σύμφωνα με τους διασωθέντες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και περίπου 30 Παλαιστίνιοι, όσοι επιβιβάστηκαν στη Ζουάρα έπρεπε να καταβάλουν 1.000 δολάρια.

Για τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Αίγυπτο η «χρέωση» ήταν υψηλότερη και κυμαινόταν μεταξύ 3.000-4.000 δολαρίων.

«Πρέπει να γίνει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει τίποτε παραπάνω» είπε, ενδεικτικά, ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Σε ανάλογο κύμα μήκους και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ: «Δεν ξέρω πόσοι πρέπει να πεθάνουν στην θάλασσα πριν γίνει επιτέλους κάτι» είπε.

Η Ιταλία στέλνει στρατό στη Μεσόγειο να περιπολεί και να αποτρέπει τέτοια δυστυχήματα

Η Ιταλία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Δευτέρα μια στρατιωτική αποστολή στη Μεσόγειο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον θάνατο και άλλων μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα για να φτάσουν στο έδαφός της, καθώς ο αριθμός των νεκρών στα δύο πρόσφατα ναυάγια συνεχίζει να αυξάνει.

«Μια ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή, με τη συμμετοχή πλοίων και αεροπλάνων, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα για να φυλάσσεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, που έχει μετατραπεί σε τάφο τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε αργά χθες Σάββατο ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

«Θα ξοδέψουμε πολλά χρήματα, θα τριπλασιάσουμε τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα στενά της Σικελίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Λέτα επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο ενόψει μιας μεγαλύτερης επέμβασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ σήμερα οι διασώστες βρήκαν ακόμη δύο σορούς από το ναυάγιο στις 3 Οκτωβρίου πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, γεγονός που ανεβάζει τον απολογισμό των νεκρών σε 362.

Εξάλλου το πρακτορείο ANSA μετέδωσε ότι το ναυτικό της Μάλτας περισυνέλεξε τη σορό ενός τρίχρονο παιδιού από τη θάλασσα, ανεβάζοντας σε 35 τον αριθμό των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της Παρασκευής, νότια της Μάλτας και της Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Malta Today, οι 146 επιζώντες του ναυαγίου αυτού έχουν μεταφερθεί στη Μάλτα. Πρόκειται για 117 Σύρους, 27 Παλαιστίνιους, έναν Λιβανέζο και έναν Τυνήσιο.

Οι επιζώντες κατηγορούν τον Τυνήσιο ότι ήταν ο καπετάνιος του πλοίου. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων.

Περίπου 56 Σύροι που επέβαιναν στο πλοίο που ναυάγησε την Παρασκευή διασώθηκαν από πλοίο του ιταλικού ναυτικού, το οποίο έδεσε σήμερα σε λιμάνι της Σικελίας.

Το πλοίο αυτό μετέφερε επίσης 180 Αιγύπτιους, Σομαλούς και κατοίκους Ερυθραίας, οι οποίοι περισυλλέγησαν από άλλα πλοιάρια.

Πλοία που μεταφέρουν μετανάστες συνεχίζουν να προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Στη διάρκεια της νύχτας μια περίπολος του ιταλικού ναυτικού εντόπισε 14 ανθρώπους που βρίσκονταν σε ένα πλοιάριο, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα εννέα μηνών έγκυο, η οποία μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στη Λαμπεντούζα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ