Καμία «πατρίδα» για τους Ναζί: Μετά την Αργεντινή και η Ιταλία αρνείται να θάψει πρώην αξιωματικό των Ες Ες - iefimerida.gr

Καμία «πατρίδα» για τους Ναζί: Μετά την Αργεντινή και η Ιταλία αρνείται να θάψει πρώην αξιωματικό των Ες Ες

Καμία «πατρίδα.» για τους Ναζί: Μετά την Αργεντινή και η Ιταλία αρνείται να θάψε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα εγκλήματα τα οποία διέπραξε όταν υπηρετούσε ως αξιωματικός των Ες Ες στη ναζιστική Γερμανία συνεχίζει να πληρώνει και μετά θάνατον ο Εριχ Πρίμπκε, καθώς καμία χώρα δεν δέχεται να τον θάψει στο έδαφός της.

Μετά την Αργεντινή η οποία αρνήθηκε να θάψει, στον ίδιο τάφο με τη σύζυγό του, τον ναζί εγκληματία πολέμου ο οποίος πέθανε σε ηλικία 100 ετών την περασμένη Παρασκευή, σφοδρές αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει και στην Ιταλία.

Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Πρίμπκε, μέσω του συνηγόρου του, θα κηδευθεί την ερχόμενη Τρίτη σε εκκλησία της Ρώμης και θα θαφτεί εκεί ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων.

Η Καθολική Επισκοπή της ιταλικής πρωτεύουσας απάντησε ότι δεν έχει διατεθεί καμία εκκλησία της Αιώνιας Πόλης.

Η εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης εξέφρασε άμεσα την ικανοποίησή της, τονίζοντας ότι «η απόφαση της Επισκοπής είναι, πράγματι, μοναδική στην ιστορία. Δείχνει εμπράκτως ότι δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι μπροστά στις ανθρώπινες τραγωδίες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός πρώην αξιωματικός των ναζί είχε καθοριστικό ρόλο στην εκτέλεση 335 πολιτών στις 24 Μαρτίου του 1944, ανάμεσά τους και πολλά μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης, σε αντίποινα για την ενέδρα κατά 33 Γερμανών στρατιωτών.

Ο δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας, Ινιάτσιο Μαρίνο, υπενθύμισε ότι «στις 16 Οκτωβρίου συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από την μεταφορά 1.024 Εβραίων της Ρώμης στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, απ΄ όπου επέστρεψαν ζωντανοί μόνο 16» και ότι η ταφή του Πρίμπκε στην πρωτεύουσα «θα αποτελούσε κόλαφο για την πόλη αυτή, που τόσο υπέφερε από τη ναζιστική και φασιστική θηριωδία».

«Αν δεν μας δοθεί μια εκκλησία, είμαι έτοιμος να τελέσω την κηδεία και στη μέση του δρόμου», δηλώνει ο Πάολο Τζακίνι, δικηγόρος του Πρίμπκε, ο οποίος προσθέτει ότι «προσφέρθηκαν ήδη πολλοί τάφοι στο κεντρικό νεκροταφείο της Ρώμης Βεράνο, αλλά δεν σκοπεύει να φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση».

Εξάλλου, το τελευταίο σαρανταοκτάωρο σε διάφορες περιοχές της Ρώμης άγνωστοι έγραψαν σε τοίχους το σύνθημα: «Τιμή στον Πρίμπκε» (Onore a Priebke), το οποίο και σβήστηκε άμεσα από τα συνεργεία καθαρισμού του δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες ομάδες νεοναζί είχαν προκαλέσει καθώς προετοίμαζαν εορτασαμούς ακριβώς για τα 100α γενέθλια του Πρίμπκε, ωστόσο,ο δήμαρχος της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο είχε απαγορεύσει τις εκδηλώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ