Αλλάζει όψη η Βαρβάκειος -Ζωντανεύουν με φωτογραφίες τα ρολά των καταστημάτων - iefimerida.gr

Αλλάζει όψη η Βαρβάκειος -Ζωντανεύουν με φωτογραφίες τα ρολά των καταστημάτων

Αλλάζει όψη η Βαρβάκειος -Ζωντανεύουν με φωτογραφίες τα ρολά των καταστημάτων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα μέχρι σήμερα γκρίζα ρολά των καταστημάτων της Βαρβακείου Αγοράς «ζωντανεύουν» με τη βοήθεια φωτογραφιών του Καμίλο Νόλλα, ενώ το μέχρι σήμερα αναξιοποίητο δημοτικό περίπτερο αναβαθμίζεται για να αποτελέσει το χώρο συνάντησης εθελοντικών ομάδων της πόλης «ΣυνΑθηνά».Η περιοχή γύρω από τη Βαρβάκειο Αγορά αλλάζει πρόσωπο μέσα από δύο δράσεις που υλοποίησε η δημιουργική ομάδα «Imagine the City» σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων.
Τα μέχρι σήμερα γκρίζα ρολά των καταστημάτων της Βαρβακείου Αγοράς «ζωντανεύουν» με τη βοήθεια φωτογραφιών του Καμίλο Νόλλα.

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το εσωτερικό των καταστημάτων της Αγοράς και δίνουν την αίσθηση ότι τα καταστήματα λειτουργούν ακόμα και τις νυχτερινές ώρες, που τα ρολά είναι κατεβασμένα. Φωτογραφίες με φιγούρες υπαλλήλων της αγοράς, μπαχαρικά στα ράφια, πελάτες στα ταμεία και άλλα στιγμιότυπα της καθημερινότητας των καταστημάτων κάνουν τους περαστικούς της οδού Αθηνάς να κοντοσταθούν.

«Στόχος μας ήταν να διατηρηθεί η αίσθηση της ζωής, ακόμα και όταν η Βαρβάκειος Αγορά είναι κλειστή» εξηγεί ο αρχιτέκτονας και μέλος της δημιουργικής ομάδας «Imagine the City», Κωστής Συκιώτης.
Λίγα μέτρα μακρύτερα, στην πλατεία της Βαρβακείου αγοράς, το μέχρι σήμερα αναξιοποίητο δημοτικό περίπτερο αναβαθμίζεται για να αποτελέσει το χώρο συνάντησης εθελοντικών ομάδων της πόλης «ΣυνΑθηνά».
Η ομάδα «Imagine the City» προχώρησε στην αναβάθμιση του περιπτέρου, με στόχο αυτό να αποτελέσει σημείο συνάντησης δημιουργικών ομάδων, που μέχρι σήμερα έχουν βρει «στέγη» διαδικτυακά στην ψηφιακή πλατφόρμα ΣυνΑθηνά (synathina.gr).
Στις εργασίες αναβάθμισης, συγκαταλέγονται η προσθήκη εσωτερικής θερμομόνωσης από κυτταρίνη, η οποία αποτελείται κατά 80% από ανακυκλώσιμο χαρτί, η τοποθέτηση πράσινης στέγης, η χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης για οικονομικό φωτισμό και η εφαρμογή οικολογικών χρωμάτων με χαμηλά ποσά Οργανικών Πτητικών Διαλυτών. Για την επίπλωση του χώρου αξιοποιήθηκαν και αποκαταστάθηκαν έπιπλα μέχρι πρόσφατα ξεχασμένα σε δημοτικές αποθήκες. Επιπλέον, θα διατίθεται δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο.
Την αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη του έργου ανέλαβαν εθελοντικά οι νέοι αρχιτέκτονες Κωστής Συκιώτης, Σεβαστή Βαρδούλη, Αλέξανδρος Ζώμας και Μάρα Παπαβασιλείου, ενώ η εξωτερική όψη του κτιρίου διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση των Ειρήνης Δήμου, Νατάσας Ιωαννίδη, Ηρώς Κουτσιούμπα και Μαρίας Τάλλαρου.
Σε επόμενη φάση η ομάδα «Imagine the City» θα προχωρήσει σε συνεργασία με το δίκτυο εθελοντών «GloVo» σε αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου του περιπτέρου, με διαμόρφωση κερκίδων, φύτευση παρτεριών και βάψιμο δημοσίων φωτιστικών.
Οι δύο δράσεις στην περιοχή της Βαρβακείου Αγοράς προέκυψαν έπειτα από κάλεσμα του δήμου Αθηναίων σε δημιουργικές ομάδες, με στόχο την αναβάθμιση της οδού Αθηνάς. Οι δύο προτάσεις της ομάδας «Imgine the City» έχουν ως σκοπό το συμμετοχικό αυτό έργο να αποτελέσει παράδειγμα και εφαλτήριο για σειρά δημιουργικών παρεμβάσεων χαμηλού κόστους για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση τόσο της πλατείας Βαρβακείου όσο και της στοάς του μετρό επί της Αθηνάς, με στόχο την αντιστροφή των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας που επικρατούν στην περιοχή και τη δημιουργία συνθηκών για την προσέλκυση του συνόλου των πολιτών.
Τα εγκαίνια της Στέγης «ΣυνΑθηνά» θα πραγματοποιηθούν σήμερα, στις 7 μμ. Θα συμμετάσχουν το περιοδικό δρόμου «Σχεδία», οι ΜΚΟ «Fair Trade Hellas» και «Praksis», η ομάδα κρουστών «Quilombo» και η ομάδα ακροβατικών «Circus Dayz».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ