Την αρχαιότερη πτώση κομήτη εντόπισαν ερευνητές μελετώντας τα κοσμήματα του Τουταγχαμών [εικόνα] - iefimerida.gr

Την αρχαιότερη πτώση κομήτη εντόπισαν ερευνητές μελετώντας τα κοσμήματα του Τουταγχαμών [εικόνα]

Κομμάτια από κομήτη στα κοσμήματα του Τουταγχαμών ανακάλυψαν ερευνητές [εικόνα]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θραύσματα από κομήτη εντόπισαν ερευνητές από το Γιοχάνεσμπουργκ, μελετώντας τα κοσμήματα που βρέθηκαν στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών, κατά τη διάρκεια της ανασκαφής των Κάρτερ και Κάρναρβον στη Κοιλάδα των Βασιλέων το 1922.

Πολλά έχουν ακουστεί για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που βρέθηκαν σε αυτή την ανασκαφή, ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν για την άψογα διατηρημένη πόρπη του Φαραώ, που βρέθηκε μαζί με πολυάριθμα άλλα αντικείμενα μέσα στον τάφο.

Το εντυπωσιακό κόσμημα, τράβηξε πρόσφατα ξανά τα βλέμματα των ερευνητών, αφού ο κίτρινος σκαραβαίος που βρίσκεται στο κέντρο του αποτελεί σοβαρή ένδειξη για την πτώση κομήτη στη Σαχάρα.

Συγκεκριμένα το κίτρινο φτέρωμα του σκαραβαίου που κοσμεί την καρφίτσα είναι κατασκευασμένο από κίτρινο γυαλί πυριτίου που βρέθηκε στην άμμο της Σαχάρας και στη συνέχεια τροποποιήθηκε από τους αρχαίους τεχνίτες.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες, το γυαλί πυριτίου σχηματίστηκε 28 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ένας αρχαίος κομήτης εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και εξερράγη πάνω από την Αίγυπτο, θερμαίνοντας την άμμο κάτω από αυτόν σε θερμοκρασία περίπου 2.000 βαθμών Κελσίου και με αποτέλεσμα να σχηματιστούν κομμάτια από πυρίτιο διάσπαρτα σε ένα χώρο 6.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων στην περιοχή της Σαχάρας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ με επικεφαλής τον Κράμερ Ιαν ωστόσο, βασιζόμενοι στην ανακάλυψη που έκαναν με τα κοσμήματα, κατέληξαν σε ένα απίστευτο συμπέρασμα: Το μυστηριώδες μαύρο βότσαλο που βρέθηκε χρόνια πριν από έναν Αιγύπτιο γεωλόγο στην ίδια περιοχή φαίνεται πώς ήταν κομμάτια από τον πυρήνα του συγκεκριμένου κομήτη , και όχι απλώς ένα ασυνήθιστο είδος μετεωρίτη.

Πρόκειται για μία μοναδική ανακάλυψη, αφού είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται θραύσματα από κομήτη στη Γη.

Το υλικό από κομήτη είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί. Θραύσματα κομήτη δεν έχουν βρεθεί στη Γη ποτέ πριν, με εξαίρεση μικροσκοπικά σωματίδια μεγέθους σκόνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σκόνη πλούσια σε άνθρακα στον πάγο της Ανταρκτικής. Οι διαστημικές υπηρεσίες έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια για να εξασφαλίσουν ακόμα και το μικρότερο ψήγμα κομήτη από τη Γη, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

«Η NASA και η ESA ( Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ), ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να συλλέξουν μερικά μικρογραμμάρια υλικού από τον κομήτη και τώρα έχουμε μια ριζοσπαστική νέα προσέγγιση της μελέτης του υλικού αυτού, χωρίς να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή του» εξηγεί ο Κράμερ.

Την αρχαιότερη πτώση κομήτη εντόπισαν ερευνητές μελετώντας τα κοσμήματα του Τουταγχαμών [εικόνα] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ