Η παράξενη ιστορία του Ρεγκ Σόντερς: Ο Αβορίγινας που πολέμησε στην Μάχη της Κρήτης και έγινε φίλος με τους ντόπιους - iefimerida.gr

Η παράξενη ιστορία του Ρεγκ Σόντερς: Ο Αβορίγινας που πολέμησε στην Μάχη της Κρήτης και έγινε φίλος με τους ντόπιους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τις απομακρυσμένες περιοχές της Αυστραλίας, βρέθηκε να πολεμά στην Μάχη της Κρήτης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λόγος για τον Αβορίγινα Ρεγκ Σόντερς, τον μοναδικό ιθαγενή στρατιώτη της Αυστραλίας που πολέμησε κατά των Γερμανών στην Ελλάδα και η ζωή του έγινε ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο σκηνοθετεί ο δημοσιογράφος Μάικλ Σουίτ περιγράφει την εντυπωσιακή πορεία του Σόντερς, ο οποίος από το μέτωπο της Βόρειας Αφρικής βρέθηκε στη Μάχη της Κρήτης και από εκεί στον πόλεμο της Κορέας και έμεινε στην ιστορία ως ο μόνος Αβορίγινας που απέκτησε τον βαθμό του αξιωματικού στον αυστραλιανό στρατό.

Η αγάπη του Αβορίγινα για την Κρήτη

Η κόρη του Ρεγκ Σόντερς, Γκλέντα, έχει πει πολλές φορές πως ο πατέρας της έλεγε πως χρωστά τη ζωή του στους Κρήτες. Εξάλλου η ίδια και μέλη της οικογένειά της είχαν επισκεφθεί το νησί προκειμένου να γνωρίσουν μέλη της οικογένειας Τζαγκαράκη που τον φυγάδευσε μετά τη Μάχη της Κρήτης το 1941.

Οπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ, στις αρχές Απριλίου το τάγμα του μεταφέρθηκε στην Ελλάδα με σκοπό να συμμετέχει στην ανάσχεση της γερμανικής επέλασης. Τα συμμαχικά στρατεύματα μετά από σταδιακές υποχωρήσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ηπειρωτική Ελλάδα και ο Σόντερς βρέθηκε στο πλοίο «Κόστα Ρίκα» που απέπλευσε από την Καλαμάτα με προορισμό την Αλεξάνδρεια.

Αυτό το ταξίδι όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού το πλοίο δέχτηκε επίθεση στον κόλπο της Σούδας από γερμανικά αεροπλάνα και άρχισε να βουλιάζει. Βρετανικά σκάφη διέσωσαν τους ναυαγούς και τους αποβίβασαν στην Κρήτη. Τότε το τάγμα του Σόντερς εντάχθηκε στη φρουρά του νησιού.

Με την αποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων από την Κρήτη,τα πράγματα για όσους παρέμειναν ήταν αρκετά δύσκολα, καθώς οι περισσότεροι πιάνονταν αιχμάλωτοι. Ωστόσο ο Σόντερς με την βοήθεια της οικογένειας Τζαγκαράκη, κατάφερε να γλυτώσει. Κρυβόταν σε σπηλιές, ντυνόταν με την παραδοσιακή κρητική φορεσιά και έμαθε ακόμα και την κρητική διάλεκτο, αποκτώντας στενούς δεσμούς με τους ντόπιους με τους οποίους έζησε μαζί για 11 μήνες.

Εν τέλει, ο Ρεγκ Σόντερς κατάφερε να διαφύγει από την Κρήτη το 1942 και στη συνέχεια πολέμησε στον Πόλεμο της Κορέας και προήχθη σε λοχαγό.

Ο Σόντερς πέθανε σε ηλικία 70 ετών στις 2 Μαρτίου του 1990, από καρδιακό πρόβλημα. Οι στάχτες του σκορπίστηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο των Αβοριγίνων στη λίμνη Κόνταχ, ενώ η ζωή του έγινε ντοκιμαντέρ, το οποίο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ένας Αυστραλός ιθαγενής όχι μόνο πολέμησε στην Κρήτη, αλλά απέκτησε και φιλικές σχέσεις με τους κατοίκους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ