Οι νέες αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων - Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο - iefimerida.gr

Οι νέες αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων - Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ορθάνοικτος θα παραμείνει ο φάκελος του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων έως την επόμενη εβδομάδα, καθώς στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, συμφωνήθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει αφενός να βελτιώσει τις κλίμακες αφετέρου να διαπραγματευθεί με τη Τρόικα με στόχο να χαμηλώσει ο πήχης των φόρων που πρέπει να βεβαιωθούν. Η σύσκεψη έγινε στον απόηχο των αντιδράσεων τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Κ.Ο. της Ν.Δ. για τις επιβαρύνσεις που προκαλεί ο φόρος κυρίως στις αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες βελτιώσεις θα αφορούν στα αγροτικά οικόπεδα εντός οικισμού και στα αγροτεμάχια. "Αγκάθι" παραμένει η εισπραξιμότητα, με δεδομένο ότι η Τρόικα την εκτιμά στο 75% και ζητά βεβαίωση φόρων 3,8- 3,9 δισ ευρώ για είσπραξη 2,9 δισ ευρώ, ενώ η Αθήνα ανεβάζει τον πήχη στο 80% κάτι που σημαίνει ότι βεβαίωση φόρων θα πρέπει να περιοριστεί στα 3,5- 3,6 δισ ευρώ, μέσω αλλαγών συντελεστών.

Για να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της Τρόικας, η ελληνική πλευρά θα προτείνει τη πρόβλεψη Ρήτρας εισπραξιμότητας, που θα οδηγεί σε αυτόματη μείωση της επιβάρυνσης (συντελεστών) στη διάρκεια του 2014 όσο επιτυγχάνεται ο στόχος είσπραξης. Ως παραλλαγή, η Ρήτρα θα μπορούσε να προβλέπει ότι εάν εισπραχθεί το 80% του ΦΑΠ έως το τέλος έτους, θα μειωθούν οι συντελεστές του Ενιαίου Φόρου.

Ως εναλλακτική υπάρχει στο τραπέζι, αυτό το «κενό» των 200- 300 εκατ. ευρώ, λόγω διαφορετικής εκτίμησης εισπραξιμότητας, να προστεθεί στο όποιο «κενό» θεωρεί η Τρόικα ότι υπάρχει στο 2014 και να καλυφθεί με άλλα μέτρα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ