Διεθνής Αμνηστία: H Τουρκία έκανε βασανιστήρια στο δρόμο – Συγκλονιστικές μαρτυρίες θυμάτων της αστυνομικής βίας [βίντεο] - iefimerida.gr

Διεθνής Αμνηστία: H Τουρκία έκανε βασανιστήρια στο δρόμο – Συγκλονιστικές μαρτυρίες θυμάτων της αστυνομικής βίας [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα δακρυγόνα έπεφταν βροχή, όπως και οι πλαστικές σφαίρες. Χωρίς να προκαλούν, οι διαδηλωτές- ή ακόμη και περαστικοί- βίωναν την απάνθρωπη σκληρότητα της αστυνομικής βίας. Ηταν οι εβδομάδες που η Τουρκία έκανε βασανιστήρια στους δρόμους. Γιατί έτσι χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία τα όσα συνέβησαν στις αρχές του καλοκαιριού, στις εκτεταμένες διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπήρξαν και νεκροί.

Σύμφωνα με την αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας, οι τουρκικές αρχές παραβίασαν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων διαμαρτύρονταν. Στην έκθεση περιέχονται φρικτές λεπτομέρειες αστυνομικής βίας αλλά και η αποτυχία της Τουρκίας να φέρει αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη όσους ευθύνονται για όλα αυτά.

Σε ένα συγκλονιστικό βίντεο μιλούν μερικά από τα θύματα αυτής της απίστευτης κατάστασης. Ενας άνδρας που έχασε το μάτι του, όταν επέστρεφε από τη δουλειά του και δέχθηκε ξαφνικά την επίθεση των αστυνομικών, παρότι δεν διαδήλωνε. Ο Χακάν υπέστη κάταγμα στη μύτη, το ζυγωματικό, το μέτωπο και το σαγόνι, έχασε το ένα του μάτι και το 80% της όρασης στο άλλο.

«Τους μισώ, πώς μπόρεσαν να μου το κάνουν αυτό;», λέει ο 37χρονος άνδρας, τον οποίο χτυπούσαν πέντε αστυνομικοί και ένας με πολιτικά, με τόση βία, που έχασε τις αισθήσεις του. Μία άλλη κοπέλα ήταν ανάμεσα στους κατασκηνωτές στο πάρκο Γκεζί, μαζί με τη μητέρα της. Εκείνη την ημέρα βρίσκονταν εκεί παιδιά και ηλικιωμένοι, καθώς η αστυνομία είχε ανακοινώσει πως δεν θα επέμβει.

«Εριχναν τόσα πολλά δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στις σκηνές μας. Και ξαφνικά ο κόσμος σκοτείνιασε. Ηταν σαν θρίλερ. Το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίμα, δεν μπορούσα να αναπνεύσω», διηγείται η κοπέλα. Οταν συνήλθε, συνειδητοποίησε πως είχε χάσει το ένα της μάτι. Ηταν ένα από τα πολλά θύματα της βίας εκείνων των ημερών.

Στην έκθεση της Διεθνούς αμνηστίας περιλαμβάνονται έγγραφα που δείχνουν άγριους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών, τραυματισμούς από πλαστικές σφαίρες που έριχναν οι αστυνομικοί στο κεφάλι όσοι διαμαρτύρονταν και σεξουαλική παρενόχληση γυναικών από αστυνομικούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ