«Mη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου» - iefimerida.gr

«Mη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δηλώνοντας baby boomer και διαλύοντας τους μύθους-δεκανίκια ότι η φιλανθρωπία μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος, ο Ανδρέας Δρακόπουλος ανακοίνωσε ένα τρίτο κύμα δωρεάς προς την Ελλάδα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Ειχαν προηγηθεί δυο κύματα (100 εκατομμύρια για την κρίση, 566 εκατομμύρια για το Κέντρο Πολιτισμού), όμως ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μέσα και από την αντισυμβατική του ομιλία στη Νέα Υόρκη, θέλησε να υποδηλώσει πως «όλα τα λεφτά» δεν βρίσκονται στις δωρεές αλλά στην κινητοποίηση των καλύτερων μυαλών και των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας.

Χρησιμοποιώντας τη φράση ορόσημο του John F. Kennedy, «Mη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου» ο Ανδρέας Δρακόπουλος με την ομιλία του στο Ηellenic Initiative παρουσία του πρωθυπουργού και του (Θα κάνω τα πάντα για την Ελλάδα) Μπιλ Κλίντον, τράβηξε νέες γραμμές στην αφήγηση για τη φιλανθρωπία και τη δωρεά. Εφορμώντας από τον JFK ο Ανδρέας Δρακόπουλος ξεκαθάρισε «Μη φοβάστε να κάνετε λάθη. Nα αποφεύγετε τις συγκρούσεις συμφερόντων. Να είστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, δεν υπάρχει ανταγωνισμός – στον κόσμο της φιλανθρωπίας χωράνε όλοι. Μοιραστείτε τις γνώσεις σας και μην αφήνετε τις πρωτοβουλίες – όσον καλές κι αν είναι – να παραμένουν πρωτοβουλίες για περισσότερο χρόνο απ' ότι χρειάζεται. Δώστε τους ζωή όσο πιο σύντομα μπορείτε, διότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο!»

Από το 1996 το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει μέσω δωρεών περί το 1,06 δισ ευρώ σε περισσότερα από 100 κράτη, με το 50% να πηγαίνει στην Ελλάδα. Η κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα, αποσαθρώνοντας στοιχεία δομικά της ταυτότητας της, οδήγησε το Ιδρυμα στην στροφή περισσότερων δωρεών προς τη χώρα. Η ανακούφιση ως βασική ανάγκη εξυπηρετείται με το κύμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ που διατίθενται σε τριετή διάχυση για την ανακούφιση του πόνου που προκαλεί η κρίση. Νωρίτερα με δωρεά 566 εκατομμυρίων ευρώ και ανάθεση στον σουπερ σταρ αρχιτέκτονα Renzo Piano Την προηγούμενη Παρασκευή ανακοινώθηκε η δωρεά 100 εκατομμυρίων Ευρώ για το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων». Διευκρίνησε ο Ανδρέας Δρακόπουλος στην ομιλία του: «Η προσοχή μας στρέφεται τώρα στο να κάνουμε ότι μπορούμε, από την πλευρά μας, για να στηρίξουμε την «επανεκκίνηση των νέων». Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα είναι σήμερα υψηλότερο από 60%, στερώντας από τους νέους το μέλλον τους και καταστρέφοντας ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό ιστό μιας ήδη εξασθενημένης κοινωνίας. Η κατάσταση αυτή απλά δε μπορεί να συνεχιστεί. Οι νέοι είναι το μέλλον μας, πρέπει να τους επανακινητοποιήσουμε, να τους εμψυχώσουμε, ώστε να είναι σε θέση να ελπίζουν, να ονειρεύονται, να πιστεύουν ότι τα όνειρά τους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, να πιστεύουν ότι μπορούν να συνεισφέρουν στον κόσμο μας από μία δυνατή θέση, να μπορούν, εν τέλει, να βοηθήσουν κι όλους εμάς καθώς μεγαλώνουμε. Εμείς, η γενιά των «baby boomers», έχουμε αρχίσει πια να γερνάμε! Μη μας υπερεκτιμάτε. Ναι, θα βάλουμε τα χρήματα, αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια! Χρειαζόμαστε το καλύτερο δυνατό πνευματικό κεφάλαιο από όλο τον κόσμο, ώστε να προσδιορίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο την υλοποίηση αυτού του έργου. Η νέα μας προσπάθεια χρειάζεται συνεταίρους όλων των ειδών, χρειάζεται συνεργάτες, και χρειάζεται εθελοντές. Πρέπει όμως να κινηθούμε, και κινούμαστε γρήγορα! Θα φιλοξενήσουμε, λοιπόν, μέσα στους επόμενους μήνες στη Νέα Υόρκη, ένα διεθνές συνέδριο που θα συγκεντρώσει τα καλύτερα μυαλά, για να μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε και να αξιολογήσουμε τους καλύτερος τρόπους προκειμένου να εφαρμόσουμε το έργο μας. Από πολλές απόψεις, έχουμε ως τώρα υπάρξει αυτάρκεις. Τώρα, όμως, το λέμε καθαρά ότι οι ανάγκες που υπάρχουν είναι τέτοιες που οφείλουμε να έχουμε τη δύναμη να ζητήσουμε τη συμμετοχή άλλων, προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί σε έναν από τους πιο ευαίσθητους και σημαντικούς τομείς που πλήττονται από την κρίση. Προσπάθειες αυτού του είδους ενδυναμώνουν τις κοινωνίες μας, και οι ισχυρές κοινωνίες είναι εκείνες που είναι σε θέση να απορρίψουν από μέσα τους τις ακραίες απόψεις που είναι καταστροφικές για την ευπρέπεια, την αξιοπρέπεια, την ευγένεια, την ελπίδα... Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως.»

το Ίδρυμα θα διοργανώσει συνέδριο, επιζητώντας τη συμμετοχή οικονομολόγων, φορέων διαμόρφωσης πολιτικής, ιδρυμάτων, ΜΚΟ, κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών, με σκοπό τη διερεύνηση καινοτόμων πρωτοβουλιών που έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη, καθώς και την εξέταση προγραμμάτων που προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης. Οι αξιόλογες προτάσεις που θα προκύψουν θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά και άμεσα. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 2014. Σημειώνεται ότι

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ