Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεδοντιάσει τη ΧΑ -Συλλήψεις, άρση ασυλίας και οικονομική ασφυξία - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεδοντιάσει τη ΧΑ -Συλλήψεις, άρση ασυλίας και οικονομική ασφυξία

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεδοντιάσει τη ΧΑ -Συλλήψεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολα τα όπλα που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση αναμένεται να χρησιμοποιήσει προκειμένου να ξεσκεπάσει το εγκληματικό προφίλ της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και να πετύχει την πολιτική απομόνωση της. Ηδη εξετάζεται μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να θέσουν την κοινοβουλευτική της παρουσία στο περιθώρια αλλά και να προχωρήσουν στην αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος.Η αρχή έχει γίνει με την προφυλάκιση του αρχηγού της ΧΑ Νίκου Μιαχαλολιάκου, των βουλευτών Χρήστου Παππά και Ιωάννη Λαγού, καθώς και μελών της οργάνωσης. Παράλληλα σε καθημερινή βάση γίνονται συλλήψεις στελεχών ακόμα και αστυνομικών που συνεργάζονταν με τη ΧΑ.

Η Δικαιοσύνη ζητάει άρση ασυλίας για 5 βουλευτές της ΧΑ

Την ίδια ώρα η Δικαιοσύνη έχει ζητήσει από τη Βουλή την άρση ασυλίας πέντε βουλευτών της οργάνωσης. Του Γιώργου Γερμενή, Στάθη Μπούκουρα, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, Ηλία Παναγιώταρου και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς τη Χρυσή Αυγή. Θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια», το οποίο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα. Η σχετική τροπολογία θα αφορά την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα, ηγετικά μέλη των οποίων έχουν υποστεί διώξεις για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις.

Αποκλεισμός από την κρατική επιχορήγηση με το νέο αντιρατσιστικό νόμο

Παράλληλα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης ο νέος αντιρατσιστικός νόμος, ο οποίος θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος νόμος θα προβλέπει τον αποκλεισμό από την κρατική επιχορήγηση και τις δημόσιες παροχές κομμάτων που υποστηρίζουν τον ρατσισμό, τη στέρηση έως πέντε χρόνια των πολιτικών δικαιωμάτων ακόμα και βουλευτών για ρατσιστικά εγκλήματα και φιλοναζιστικές αναφορές, την αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις, την επιβολή ποινών φυλάκισης έως και πέντε χρόνια για εκδηλώσεις μίσους, όπως διανομή τροφίμων μόνο σε Ελληνες. Την επιβολή ανάλογων ποινών για όσους υμνούν τον ναζισμό και τον φασισμό και την άσκηση ποινικής δίωξης για εγκληματικές συμπεριφορές με ρατσιστικά κίνητρα.

Πρόταση για περιορισμό των προνομίων της ΧΑ

Συζητείται ακόμη η πρόταση για περιορισμό των προνομίων που έχει η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει δεχθεί εισήγηση να αφαιρέσει από το κόμμα, ηγετικά μέλη του οποίου κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις, όλα τα δικαιώματα που έχουν -βάσει του κανονισμού της Βουλής- ως «ομάδα», εντός της Βουλής (δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων, συμμετοχή στις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, διατήρηση γραφείου εντός του Κοινοβουλίου κλπ.).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ