Σε φόρους και περικοπές μισθών- συντάξεων στηρίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα - iefimerida.gr

Σε φόρους και περικοπές μισθών- συντάξεων στηρίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αφήνοντας κανείς κατά μέρος το εάν θα συμφωνήσει ή όχι η Τρόικα σε βασικές παραδοχές του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2014, το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι για να επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,8 δισ ευρώ, θα πρέπει να... πέσουν κορμιά. Κι αυτό γιατί (και) ο Προϋπολογισμός του επόμενου έτους ενσωματώνει προβλέψεις αύξησης εσόδων από φόρους και επώδυνες περικοπές μισθών, συντάξεων, περίθαλψης, χωρίς να υπάρχει έστω ψήγμα αναπτυξιακής πνοής, εκτός της πρόβλεψης για αύξηση των επενδύσεων κατά 5,3% χωρίς να εξηγείται όμως πουθενά το... πόθεν.Σύμφωνα με το Προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν 2,1 δισ ευρώ περισσότερους φόρους από το 2013, έτσι ώστε το ΓΛΚ να βάλει στα ταμεία του Κράτους 21,3 δισ ευρώ. Και μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να... διαρρηγνύει τα ιμάτια του ότι αυτά δεν θα προέλθουν από νέους φόρους, ωστόσο το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά επίπτωσης του φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε φέτος, ανατρέποντας πλήρως τα όσα ίσχυαν επί έτη για τις φοροαπαλλαγές και τα αφορολόγητα των παιδιών. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε ότι συν τοις άλλοις έχει προϋπολογιστεί μείωση των επιστροφών φόρου κατά 112 εκατ. ευρώ.

Στο πεδίο των δαπανών, μισθοί και συντάξεις θα περικοπούν κατά 133 εκατ. ευρώ περαιτέρω, ενώ στη κοινωνική ασφάλιση και στη περίθαλψη το "ψαλίδι" θα φτάσει στα 2,664 δισ ευρώ, χωρίς να είναι βέβαιο επί του παρόντος εάν αυτές οι περικοπές επαρκούν, με δεδομένες τις "τρύπες" που έχει εντοπίσει η Τρόικα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ