Tesla: H φωτιά των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων - iefimerida.gr

Tesla: H φωτιά των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Tesla, η αμερικάνικη εταιρεία που ειδικεύεται με επιτυχία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είδε την προηγούμενη εβδομάδα τη μετοχή της να πέφτει 12%, κάτι που σημαίνει απώλειες της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αιτία γι' αυτήν την πολύ μεγάλη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας είναι, είτε το πιστεύετε είτε όχι, μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ένα Tesla Model S μετά από μια πρόσκρουσή του σε «ένα μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο», σύμφωνα με την εταιρεία. Από την πρόσκρουση αυτή επηρεάστηκε άμεσα ένα από τα στοιχεία της μπαταρίας του Model S και εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, χωρίς όμως η φωτιά να μεταδοθεί και στα άλλα στοιχεία μιας και όλα είναι πολύ καλά μονωμένα μεταξύ τους.

Το σύστημα ασφαλείας του αυτοκινήτου ειδοποίησε έγκαιρα τον οδηγό για τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέξει κι έτσι αυτός αποβιβάστηκε σώος και αβλαβής.

Η αντίδραση αυτή του χρηματιστηρίου είναι βέβαια υπερβολική, μιας και στις ΗΠΑ κάθε χρόνο εκδηλώνονται πάνω από 15.000 φωτιές σε αυτοκίνητα, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι συμβατικά, οπότε σε καμία περίπτωση ένα ηλεκτρικό μοντέλο δεν είναι πιο επικίνδυνο. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που, όπως το Tesla Model S, έχει ελεγχθεί με δοκιμές πρόσκρουσης από τον αμερικάνικο οργανισμό NHTSA (αντίστοιχος του EuroNCAP) και έχει πετύχει την πιο υψηλή βαθμολογία μέχρι στιγμής.

Μια εξήγηση που έχει μια λογική βάση για την πτώση της μετοχής της Tesla από τα 192 στα 172 δολάρια είναι ότι οι επενδυτές φοβούνται μήπως συμβεί και στην περίπτωση του Model S κάτι ανάλογο με αυτό που είχε συμβεί με το Boeing Dreamliner, που έπειτα από δύο πυρκαγιές απαγορεύτηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα οι πτήσεις του. Παράλληλα συνυπολόγισαν και την προϊστορία της Tesla, μιας και το 2011 έγινε ανάκληση 439 Tesla ρόουντστερ έπειτα από φωτιά που προκλήθηκε σε ένα από αυτά.

Τα καυτά αυτά πάντως περιστατικά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δεν αλλάζουν το ότι η εταιρεία του πολύ-εκατομμυριούχου Ellon Musk διαθέτει υψηλή τεχνολογία και μεγάλη τεχνογνωσία σχετικά με τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, γεγονός που αναγκάζει εταιρείες όπως η Mercedes και η Honda να συνεργαστούν στενά μαζί της.

Tesla: H φωτιά των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων | iefimerida.gr 0
Tesla: H φωτιά των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων | iefimerida.gr 1
Tesla: H φωτιά των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ