Πρεμιέρα της Λυρικής με τόλμη: Η Σταχτοπούτα πάει στο Μπρόντγουεϊ [βίντεο] - iefimerida.gr

Πρεμιέρα της Λυρικής με τόλμη: Η Σταχτοπούτα πάει στο Μπρόντγουεϊ [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν υπάρχουν όρια, υπάρχει γνώση, σεβασμός και τόλμη: κάπως έτσι η Εθνική Λυρική Σκηνή μας συστήνει ξανά την περίφημη κωμική όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι «Σταχτοπούτα» σε μουσική διεύθυνση του διεθνούς και νεότατου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου και σκηνοθεσία της επίσης διεθνούς και νέας Ροδούδας Γαϊτάνου.

Η συνεργασία της Λυρικής με καλλιτέχνες από όλο το φάσμα και κυρίως η εμπιστοσύνη στους νεώτερης ηλικίας καλλιτέχνες επιβεβαιώνεται με την όπερα που θα δούμε από τις 25 Οκτωβρίου στο θέατρο Ολύμπια. Ο Γιώργος Πέτρου, καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας – της πιο εξωστρεφούς ορχήστρας της χώρας- με διεθνείς ηχογραφήσεις και ένα παγκόσμιο κοινό διευθύνει την ορχήστρα της Λυρικής ενώ η Ροδούλα Γαϊτάνου, ανερχόμενη σκηνοθέτης που διαπρέπει σε θέατρα του Λονδίνου και στη Royal Opera δίνει τη δική της ματιά στην κλασική όπερα. Η γνωστή ιστορία της Σταχτοπούτας; Ναι, αλλά υπό την υπέρτιτλο- οδηγό «Ο θρίαμβος της καλοσύνης ή η εκδίκηση του καλού».

Πρεμιέρα της Λυρικής με τόλμη: Η Σταχτοπούτα πάει στο Μπρόντγουεϊ [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Το διάσημο παραμύθι της Σταχτοπούτας μεταφέρεται σε ένα off Broadway θέατρο της Νέας Υόρκης στην εποχή της "Μεγάλης Ύφεσης", ενώ αντί για γοβάκι την λύση δίνει ένα ακριβό βραχιόλι.
Η Σταχτοπούτα χαρακτηρίζεται από ρέουσα ιδιαίτερα μελωδική μουσική, σκηνές με έντονη θεατρικότητα και ένα ποιητικό κείμενο με διαρκείς ανατροπές. Το ποιητικό κείμενο βασίζεται φυσικά στο γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περρώ, έχει όμως και κρίσιμες διαφορές, οι οποίες σχετίζονται με την εποχή που γράφηκε το έργο. Ήταν τότε αδιανόητο η πρωταγωνίστρια να δείξει επί σκηνής τις γάμπες της, κι έτσι δεν υπάρχει γοβάκι στο έργο: ο πρίγκιπας βρίσκει την αγαπημένη του χάρη σε ένα βραχιόλι.

Η υπόθεση του έργου
Στο κέντρο της υπόθεσης βρίσκεται η Αντζελίνα, θετή κόρη του Ντον Μανίφικο, την οποία η οικογένειά της φωνάζει Σταχτοπούτα. Παραμελημένη και κατατρεγμένη από τον πατριό και τις άσχημες κόρες του, η Αντζελίνα ερωτεύεται τον πρίγκιπα Ντον Ραμίρο, ο οποίος εκτιμά την καλοσύνη της και μετά από περιπέτειες, τη νυμφεύεται.
Στην νέα παραγωγή της ΕΛΣ, η σκηνοθέτρια Ροδούλα Γαϊτάνου μεταφέρει την δράση σε στον μικρόκοσμο ενός off Broadway θεάτρου στην Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '30, την εποχή της «Μεγάλης Ύφεσης» και του οικονομικού κραχ. Έτσι, διαχρονικά θέματα που αφορούν αντιθέσεις ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, αλλά και την «εκδίκηση του καλού», παρουσιάζονται σε τόπο και χρόνο που διαθέτουν στοιχεία ανάλογα προς αυτά της υπόθεσης, είναι όμως πιο κοντά στις αναφορές του σύγχρονου θεατή.

Πρεμιέρα της Λυρικής με τόλμη: Η Σταχτοπούτα πάει στο Μπρόντγουεϊ [βίντεο] | iefimerida.gr 1

Τα σκηνικά του Σάιμον Κόρντερ μας παραπέμπουν στα άδυτα ενός αμερικάνικου θεάτρου της δεκαετίας του '30. Από τη μια βλέπουμε τους αφανείς ήρωες του παρασκηνίου στα υπόγεια του θεάτρου και από την άλλη τους υψηλά ιστάμενους στο roof garden να απολαμβάνουν τη θέα στο Μανχάταν στα πάρτι μετά τις πρεμιέρες. Τα κοστούμια της Αλεξίας Θεοδωράκη αντικατοπτρίζουν τα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής, ενώ την ίδια στιγμή έχουν κάτι από την θαμπή λάμψη της ματαιοδοξίας του κόσμου του θεάματος.
Την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο διαπρεπής μαέστρος Γιώργος Πέτρου, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο εναλλάσσονται οι καταξιωμένες μέτζο σορπάνο Μαίρη – Έλεν Νέζη και Ειρήνη Καράγιαννη. Στον ρόλο του Ντον Ραμίρο οι Αντώνης Κορωναίος και Βασίλης Καβάγιας, ενώ στον ρόλο του Νταντίνι οι Ντέιβιντ Μενέντεθ και Χάρης Ανδριανός. Την Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγέλος Γεωργακάτος.

Πρεμιέρα 25 Οκτωβρίου 201325, 26, 30 Οκτωβρίου 20131, 2, 3, 10, 13 Νοεμβρίου 2013Θέατρο ΟλύμπιαΏρα έναρξης: 20.00

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ