Κριστίν Λαγκάρντ: Η Ελλάδα παρουσιάζει, έστω και μικρό, πλεόνασμα - iefimerida.gr

Κριστίν Λαγκάρντ: Η Ελλάδα παρουσιάζει, έστω και μικρό, πλεόνασμα

Κριστίν Λαγκάρντ: Η Ελλάδα παρουσιάζει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις «μεγάλες θυσίες» που αναγκάστηκε να κάνει η Ελλάδα, στη διαδικασία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ. Παράλληλα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επεσήμανε πως η χώρα παρουσιάζει, έστω και μικρό, πλεόνασμα.

«Θα κατονομάσω έναν τομέα, όπου παραδεχθήκαμε δημοσίως ότι υποτιμήσαμε συγκεκριμένους παράγοντες. Οπως για παράδειγμα την επίδραση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle, ενώ τόνισε πως ο πολλαπλασιαστής απλώς υποτιμήθηκε καθώς όπως επεσήμανε και με αναθεωρημένο τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, το ΔΝΤ θα σχεδίαζε το πρόγραμμα για την οικονομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας με τον ίδιο τρόπο.

«Κοιτάξτε τους αριθμούς. Είναι σαφές ότι στο πλαίσιο της άμεσης εξυγίανσης, πρέπει να γίνουν πολλά για μια χώρα που τελεί υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών. Απαιτούνταν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αυτή είναι μια διαδικασία την οποία πέρασε η χώρα κάνοντας μεγάλες θυσίες. Ελπίζουμε ωστόσο ότι αρχίζουν να τα καταφέρνουν. Είναι μια χώρα που παρουσιάζει στην παρούσα φάση ένα -έστω και μικρό- πλεόνασμα» πρόσθεσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις γερμανικές εκλογές, δηλώνοντας πως χαίρεται για την επανεκλογή της Ανγκελα Μέρκελ την οποία χαρακτήρισε πολύ έξυπνη και δυναμική Καγκελάριο. «Είναι καλό να υπάρχει μια γυναίκα στην κορυφή. Ισως είναι πολιτικά μη ορθό, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι η κ. Μέρκελ συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική σταθερότητα της περιοχής», πρόσθεσε, αν και παραδέχθηκε ότι δεν συμφωνούσε πάντα μαζί της σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνει ακόμη ότι στη γερμανική γλώσσα η «λιτότητα» (σσ. αναφέρεται μάλλον στη «δημοσιονομική πειθαρχία») σημαίνει «πειθαρχία» και επισημαίνει ότι το ΔΝΤ πάντα στήριζε την πειθαρχία.

«Οταν τίθενται στόχοι, θα πρέπει να τους σεβόμαστε. Αυτό που λέμε επίσης είναι ότι η ανάπτυξη και μια δημοσιονομική πολιτική που οδηγεί στην εξυγίανση, δεν αλληλοαποκλείονται. Παράλληλα βλέπουμε ότι η ταχύτητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα μέτρα που απαιτούνται για να επιτευχθεί αυτή, πρέπει να προσαρμόζονται προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη» κατέληξε.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ