Αναξιόπιστα τα στρες τεστ των τραπεζών, σύμφωνα με αναλυτές - iefimerida.gr

Αναξιόπιστα τα στρες τεστ των τραπεζών, σύμφωνα με αναλυτές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως νάρκη στις προσπάθειες σταθεροποίησης του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος παρουσιάζει το Bloomberg, σε σημερινό του δημοσίευμα, την απροθυμία των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ να προσθέσουν στα στρες τεστ των τραπεζών και την περίπτωση χρεωκοπίας της Ελλάδας.

Η νεοσύστατη αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για τις τράπεζες (EBA) θα δημοσιεύσει σήμερα το απόγευμα (7 μμ ώρα Ελλάδας) τα αποτελέσματα των στρες τεστ για 91 ευρωπαϊκές τράπεζες σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έχει αρκετή ρευστότητα. Τα αποτελέσματα αυτά θα είναι τα πρώτα που θα γίνουν με την εποπτεία της ΕΒΑ που συστάθηκε στις αρχές του 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα περσινά στρες τεστ, που έγιναν από άλλον οργανισμό, ασκήθηκε έντονη κριτική ότι δεν ήταν αρκετά "σκληρά" αφού οι τράπεζες φέρονταν να χρειάζονται μόνο 3,5 δις ευρώ περαιτέρω κεφάλαια, μόλις το ένα δέκατο από την μικρότερη εκτίμηση των ανεξάρτητων αναλυτών. Το Bloomberg τονίζει επίσης ότι σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της, η ΕΒΑ δεν μπορεί ούτε να υποχρεώσει τις τράπεζες να λάβουν μέρος ούτε να προσθέσει στα στρες τεστ που διεξάγει και την περίπτωση χρεωκοπίας ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, όπως η Ελλάδα που, αν ληφθούν υπόψη τα CDS, έχει μία στις δέκα πιθανότητες να αποφύγει την χρεωκοπία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το Reuters, πηγές της ΕΕ δηλώνουν ότι περίπου 10 με 15 από τις 91 τράπεζες της Ευρωζώνης, που λαμβάνουν μέρος στο στρες τεστ, θα αποτύχουν και τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν τραπεζικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γερμανίας κα της Πορτογαλίας.

«Ελληνική επιδημία»

Παράλληλα, το Bloomberg εστιάζει στην ασταμάτητη άνοδο των spreads των ελληνικών ομολόγων καθώς και των ασφαλίστρων κινδύνου, αλλά και την διαφαινόμενη «μετάδοση» της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Μόνο αυτή τη βδομάδα, τα διετή ελληνικά ομόλογα είχαν αύξηση κατά 32%, το spread των δεκαετών ομολόγων μας έφτασε αισίως στις 1400 μονάδες και τα ασφάλιστρα κινδύνου «δίνουν» 86% πιθανότητες χρεωκοπίας της Ελλάδας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Κατά το Bloomberg, η εντεινόμενη ανησυχία για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στη Ρώμη για το ελληνικό χρέος είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση και των spreads σε Ιταλία και Ισπανία.

Οι διαπραγματεύσεις στη Ρώμη

Και ενώ οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης «τσαλακώνουν» όλο και περισσότερο τα ελληνικά, ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, τα μάτια είναι στραμμένα στην Ρώμη όπου γίνονται διαπραγματεύσεις των εμπειρογνωμόνων για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδας. Στις διεργασίες, από πλευράς Ελλάδας, μετέχει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Π. Χριστοδούλου, ενώ άμεση και διαρκή ενημέρωση έχει ο κ. Βενιζέλος για την εξέλιξη των συνομιλιών.

Στο επίκεντρο έχει βρεθεί η πρόταση για ανταλλαγή των ομολόγων στο 70% της ονομαστικής τους αξίας, με νέες εκδόσεις διάρκειας 30 ετών με επιτόκιο 3,5%, που θα έχουν την εγγύηση της Ευρωζώνης. Εξετάζεται ακόμη η δυνατότητα δανεισμού της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), προκειμένου η χώρα να επαναγοράσει ομόλογά της από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ