O Eρντογάν επιμένει για τον μουφτή στη Θράκη - Ζητεί «αμοιβαία χειρονομία» για το άνοιγμα της Χάλκης

Ο Ερντογάν επιμένει για εκλογή μουφτή στη δυτική Θράκη από τη μουσουλμανική μειονότητα, ως αντάλλαγμα για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Τι απαντά το υπουργείο Εξωτερικών.

Ενώ παραδέχεται πως δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε να διαμηνύσει ότι η Αγκυρα αναμένει μια αμοιβαία χειρονομία από Αθήνα, αναφέροντας ως παράδειγμα την εκλογή του μουφτή στη δυτική Θράκη από την «τουρκική κοινότητα», όπως αποκάλεσε τη μουσουλμανική μειονότητα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «εν αναμονή της εξαγγελίας της δέσμης μέτρων εκδημοκρατισμού, η ελληνική κοινότητα πίστευε ότι το χρόνιο αίτημά της θα έβρισκε ανταπόκριση, αλλά τελικά, η εξαγγελία των μέτρων άφησε διάχυτη μια αίσθηση απογοήτευσης».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο μουφτής της Δυτικής Θράκης, που σήμερα διορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να εκλέγεται από τη «μουσουλμανική-τουρκική κοινότητα», υποστηρίζοντας ότι αυτό προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Εμείς [η τουρκική κυβέρνηση] δεν διορίζουμε τον Έλληνα Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική κοινότητα επιλέγει το θρησκευτικό της ηγέτη. Γιατί λοιπόν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για το θρησκευτικό ηγέτη της τουρκικής κοινότητας στη δυτική Θράκη;», παρατήρησε ο Ερντογάν, ενώ σημείωσε πως «η τουρκική κυβέρνηση έχει χορηγήσει τουρκική υπηκοότητα σε ξένους κληρικούς λόγω έλλειψης μελών της Ιεράς Συνόδου».

Μετά τον υπουργό Εξωτετικών της Τουρκίας και ο πρωθυπουργός της γείτονος έθεσε και το θέμα των τζαμιών στη χώρα μας: «Είπαμε στην Ελλάδα, επιτρέψτε να φτιάξουμε τα τεμένη αυτά, δώστε άδεια για την επιδιόρθωση του τεμένους Φετχιγιέ και εμείς μπορούμε να ανοίξουμε σε ένα λεπτό τη Θεολογική Σχολή».

ΥΠΕΞ: Η Χάλκη δεν είναι θέμα διμερούς διπραγμάτευσης

Τόσο η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δεν αποτελούν θέματα διμερούς ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών και μίλησε για προσπάθεια αντιπερισπασμού από αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.

«Τη στιγμή κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για παραβίαση περιουσιακών και κληρονομικών δικαιωμάτων, Τούρκοι αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού της προσοχής της διεθνούς και της τουρκικής κοινής γνώμης, επιχειρούν να παρουσιάσουν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας ως αντικείμενο διακρατικής διαπραγμάτευσης», παρατήτησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Κούτρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ