Ανταλλάγματα θέλει ο Ερντογάν για το θέμα της Χάλκης – Ζητά και αυτός εκλογή μουφτήδων στη Θράκη

Στο χορό της διεκδίκησης ανταλλαγμάτων για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μπήκε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επειτα από τους υπουργούς του, Αχμέτ Νταβούτογλου και Εγκεμέν Μπαγίς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναφέρθηκε και εκείνος με τη σειρά του στην εκλογή μουφτήδων στη Δυτική Θράκη.

Οπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Zaman, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε νομικό κώλυμα για την επαναλειτουργία της Σχολής, αλλά πρόσθεσε πως η Αγκυρα περιμένει μία κίνηση καλής θέλησης από την Ελλάδα, αναφέροντας ως παράδειγμα την εκλογή του μουφτή στη δυτική Θράκη από την «τουρκική» κοινότητα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο μουφτής της δυτικής Θράκης, που σήμερα διορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να εκλέγεται από τη μουσουλμανική-τουρκική κοινότητα, όπως προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης.

«Εμείς δεν διορίζουμε τον Ελληνα Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική κοινότητα επιλέγει το θρησκευτικό της ηγέτη. Γιατί λοιπόν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για το θρησκευτικό ηγέτη της τουρκικής κοινότητας στη δυτική Θράκη;» σχολίασε ο Ερντογάν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ