Δικαστές: Σταματήστε τις παρεμβάσεις στο έργο των ανακριτών για τη Χρυσή Αυγή - iefimerida.gr

Δικαστές: Σταματήστε τις παρεμβάσεις στο έργο των ανακριτών για τη Χρυσή Αυγή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Nα σταματήσουν οι παρεμβάσεις προς τους δύο ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ζήτησε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλική Θάνου. Ας αφήσουμε την Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Αφήστε τους να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το έργο τους»

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή για τον εορτασμό του προστάτη του δικαστικού σώματος, Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, η πρόεδρος της ΕΔΕ καυτηρίασε τη στάση πολιτικών και ΜΜΕ που ασκούν κριτική στις αποφάσεις των ανακριτών για τους συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «ο σωστός δικαστής λογοδοτεί μόνο στη συνείδηση και τον Θεό».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών ανταποκρίνεται με αυταπάρνηση και ευσυνειδησία στο λειτούργημά τους, καθώς απασχολούνται και τις νυκτερινές ώρες και τις αργίες σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα», σημείωσε η κ. Θάνου, «είναι οι δύο ανακριτές που ασχολούνται με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι έχουν υπερβεί αδιαλείπτως τις 50 ώρες ανάκρισης».

«Όμως», υπογράμμισε, «ας το λάβουν αυτό υπόψη τους, και ιδίως οι παράγοντες της Πολιτικής και της δημοσιογραφίας που επί δύο εικοσιτετράωρα, και ενώ η ανάκριση είναι σε εξέλιξη, επιμένουν να ασκούν αρνητική κριτική και να προσπαθούν να παρέμβουν στο έργο τους. Επιμένουν να μη θέλουν να κατανοήσουν ότι σε αυτό ακριβώς συνίσταται η ανεξαρτησία και αμεροληψία του δικαστή. Δηλαδή στο ότι οφείλει να αγνοεί τις πιέσεις που ασκούνται από τα ΜΜΕ και από άλλες πλευρές, και να αποφασίζει ανεπηρέαστος, βασιζόμενος μόνο στα στοιχεία της δικογραφίας».

«Ο σωστός δικαστής λογοδοτεί μόνο στη συνείδηση και τον Θεό. Πρέπει να αφήσουν όλοι τους δικαστές να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το έργο τους», διεμήνυσε η κ. Θάνου.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόεδρος της ΕΔΕ διαβεβαίωσε προς κάθε κατεύθυνση ότι «μέσα σ' αυτή τη δυσχερέστατη κρίση, την οποία διανύει και η χώρα μας και η Δικαιοσύνη, οι δικαστές εξακολουθούν να παραμένουν ανεξάρτητοι και υπερήφανοι και ότι ο δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να τους εμπιστεύεται».

«Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της», το μήνυμα του υπουργού

Από την πλευρά του ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου επεσήμανε ότι αυτές τις ημέρες η ελληνική Δικαιοσύνη καλείται να προστατεύσει τη Δημοκρατία από τις ακρότητες και πρέπει να το κάνει «μέσα στα όρια που το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους ορίζουν».

«Πρέπει», είπε, «να αντιμετωπίσει τους αμφισβητίες του δημοκρατικού ιδεώδους όχι με τα όπλα τους, αλλά με τη δημοκρατική νομιμότητα. Ας την αφήσουμε, λοιπόν, να το πράξει. Ας την αφήσουμε να ολοκληρώσει το έργο της. Το έργο της που ξεκινά με την έρευνα και τη μελέτη και τελειώνει με την απόφαση. Την απόφαση, την νηφάλια, την οριστική και αμετάκλητη».

Ο υπουγός Δικαιοσύνης επανέλαβε πως η ελληνική δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα να το κάνει, γιατί είναι θεσμικά ανεξάρτητη, «τόσο ανεξάρτητη που άλλες έννομες τάξεις θα ζήλευαν». Και αυτή, κατέληξε, είναι «η μεγαλύτερη απόδειξη και ταυτόχρονα εγγύηση ότι η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, λειτουργεί και αντιμετωπίζει όποιον επιχειρεί να την υπονομεύσει. Η Πολιτεία, με τη σειρά της, οφείλει να τονίζει και να αναδεικνύει αυτή την ανεξαρτησία με όλους τους συνταγματικά κατοχυρωμένους τρόπους».

Ανακοίνωση και από την Ένωση Εισαγγελέων

Τα σχόλια για τους ανακριτές της Χρυσής Αυγής υποκρύπτουν κίνητρα άσχετα με την απονομή του δικαίου, τονίζει με τη σειρά της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος .

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει πως «η αξιολόγηση της ποινικής κατηγορίας και η επιλογή της επιβολής ή μη μέτρων δικονομικού καταναγκασμού στον κατηγορούμενο είναι έργο που έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα και το νόμο στην κυριαρχική κρίση του αρμόδιου δικαστή και εισαγγελέα, οι οποίοι μόνοι έχουν τη γνώση του συνόλου του υλικού της σχετικής δικογραφίας, επί τη βάσει του οποίου αποφαίνονται».

Συνεπώς, αναφέρει, «εικασίες, κρίσεις ή επιθυμίες τρίτων που δεν χειρίζονται ως αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί την υπόθεση και αγνοούν τα στοιχεία της δικογραφίας, ουδεμία σχέση έχουν με την απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης, ούτε εξυπηρετούν τη σύμφωνα με το Σύνταγμα αντικειμενική, νηφάλια και ορθή απονομή της».

«Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης έχουν ανταποκριθεί και εξακολουθούν να αίρονται στο ύψος των εκάστοτε περιστάσεων, υποτάσσοντας με αυταπάρνηση την προσωπικότητα και την ικμάδα τους στην υπηρεσία της ορθής απονομής του δικαίου, ως θεμελιώδους στοιχείου της εύρυθμης λειτουργίας της Δημοκρατίας και της ομαλής κοινωνικής συμβίωσης», γι' αυτό καταλήγουν οι εισαγγελείς, «κρίσεις επιπολής, σχολιασμοί προερχόμενοι από φορείς αναρμόδιους ως επί το πλείστον και δυσαρέσκειες υποκρύπτουσες κίνητρα άσχετα με την απονομή του δικαίου, ουδόλως συμβάλλουν στην προστασία της θεσμικής αυθεντίας των πολιτειακών λειτουργιών, ούτε στη δημιουργία και διατήρηση του κλίματος καταλλαγής και νηφαλιότητας, που είναι αναγκαίο για την επικράτηση του δικαίου και την ηθική υπεροχή της Δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ