H πτώση του Νίκου Μιχαλολιάκου, του μικρού Ελληνα Φύρερ -Tι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ - iefimerida.gr

H πτώση του Νίκου Μιχαλολιάκου, του μικρού Ελληνα Φύρερ -Tι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες εκλεγμένος αρχηγός πολιτικός κόμματος μπαίνει στην φυλακή, σχολιάζουν σήμερα, ξένα ΜΜΕ, αναφερόμενα στην προφυλάκιση του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου και επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία αποδόμησης του φιλολαϊκού προφίλ του κόμματος.

CNN: Για πρώτη φορά μετά τη χούντα συλλαμβάνεται αρχηγός κόμματος

«Είναι η πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1974, έπειτα από επταετή χούντα, που αρχηγός κόμματος και βουλευτές, συλλαμβάνονται», σημειώνει σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, το αμερικανικό δίκτυο CNN, αναφερόμενο στις τελευταίες εξελίξεις, την μαραθώνια απολογία Μιχαλολιάκου και την φυλάκισή του.
Στο ίδιο σημείο στέκεται και η Guardian, που σημειώνει ότι «σε μια κίνηση που δεν έχει επαναληφθεί από την πτώση της χούντας, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ εκκρεμεί η δίκη. Κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που έσπερνε τον τρόμο στους δρόμους της χώρας...Είναι ο πρώτος εκλεγμένος πολιτικός αρχηγός που φυλακίζεται εδώ και περίπου 40 χρόνια», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Την προφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου σχολιάζει σε ρεπορτάζ του και το βρετανικό δίκτυο BBC, επισημαίνοντας ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αρνείται τις κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δολοφονίας και ξεπλύματος χρήματος, έχει καταδικάσει την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και δηλώνει «δεν είμαι ναζί».
«Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι γλαφυρές μαρτυρίες...για την δράση της Χρυσής Αυγής, θα καταστρέψουν μία και καλή την εικόνα του κόμματος» τονίζει ο ανταποκριτής του BBC.

Le Monde: Ο μικρός Ελληνας Φύρερ


«Εδώ και δυο εβδομάδες, οι ελληνικές αρχές, επιχειρούν να εξαρθρώσουν την Χρυσή Αυγή, μετά την δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ, Παύλου Φύσσα...» αναφέρει η Monde, μεταδίδοντας τις τελευταίες εξελίξεις και σημειώνοντας: «Η επιχείρηση των ελληνικών αρχών εναντίον της Χρυσής Αυγής έρχεται ενώ η Αθήνα ετοιμάζεται να αναλάβει την 1η Ιανουαρίου την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ και ενόσω συνεχίζονται οι συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Στην ηλεκτρονική έκδοση του γαλλικού εντύπου το κύριο άρθρο τιτλοφορείται: H πτώση του Νίκου Μιχαλολιάκου, του μικρού Ελληνα Φύρερ. Στο δημοσίευμα σχολιάζεται η απόφαση για προφυλάκιση του «ηγέτη του νεοναζιστικού ελληνικού κόμματος», όπως τον αποκαλεί η Monde.
«Κατηγορούμενη επί μακρόν για αδράνεια απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει στην επίθεση» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, κάνοντας αναφορά στην προφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου καθώς και στο παρελθόν του τελευταίου: τους δεσμούς με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, την εποχή της ΕΠΕΝ, την ίδρυση της ΧΑ, την δεκαετία του 1980 και την γρήγορη άνοδο του κόμματος εν μέσω κρίσης.


Η απελευθέρωση


Βίντεο με την χθεσινή απελευθέρωση των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Κασιδιάρη, Μίχου και Παναγιώταρου, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, σημειώνοντας πως «οι βουλευτές τα έβαλαν κατά την έξοδό τους με τους δημοσιογράφους, κλωτσώντας και βρίζοντας».
Στην απελευθέρωση των βουλευτών της ΧΑ αναφέρεται και το δημοσίευμα της Tageszeitung του Βερολίνου. «Ακόμη και οι ίδιοι οι τρεις βουλευτές εξεπλάγησαν με την απόφαση του ανακριτή. Βγήκαν από την πρώην σχολή Ευελπίδων χωρίς κανείς να τους περιμένει και έφυγαν με ταξί....αλλά τόσο αναπάντεχη δεν ήταν η απόφαση απελευθέρωσής τους. Ήδη νομικοί κύκλοι προειδοποιούσαν ότι σε αδικήματα που επισείουν ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα χρόνων, διατάσσεται προφυλάκιση μόνο εάν υπάρχει ο κίνδυνος φυγής από τη χώρα, αυτό προφανώς δεν υπήρχε στους συγκεκριμένους ακροδεξιούς εξτρεμιστές» καταλήγει ο αρθρογράφος.
Στην χθεσινή απελευθέρωση των τριών βουλευτών της ΧΑ, αναφέρεται και δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

«Η απόφαση των ανακριτών και εισαγγελέων σχολιάζεται από τους αναλυτές ως χτύπημα για την κυβέρνηση» υπογραμμίζει ο σχολιαστής της. « Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι θα συνέτριβε την οργάνωση. Αλλά η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και από την ακροαματική διαδικασία θα φανεί εάν είναι ένοχοι, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Μιχελάκης μετά την απόφαση...αλλά και οι δικαστές υπερασπίζονται την απόφασή τους, απελευθέρωση δεν είναι σε καμιά περίπτωση προαπόφαση για τη δίκη» επισημαίνει η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ