Κρανία της Ρωμαϊκής περιόδου ξέβρασε «θαμμένο» ποτάμι στην Αγγλία - iefimerida.gr

Κρανία της Ρωμαϊκής περιόδου ξέβρασε «θαμμένο» ποτάμι στην Αγγλία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρχαιολόγοι που εργάζονταν στον σταθμό του Λονδίνου, ανακάλυψαν περίπου 20 κρανία που χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή περίοδο και βρίσκονταν στην περιοχή που κάποτε ήταν το ποτάμι Γουάλμπρουκ.

Τα τελευταία χρόνια, οι αρχαιολόγοι στο Λονδίνο έχουν βρει στην ίδια περιοχή περίπου 10.000 αντικείμενα της Ρωμαϊκής περιόδου, ωστόσο τα κρανία αυτά, μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και τις ταφικές τελετές των ανθρώπων της εποχής.

Στο σημείο βρέθηκαν επίσης και σχεδόν άθικτα κεραμεικά τα οποία πιθανά έκαναν την ίδια διαδρομή με τα κρανία, ωστόσο στο ποτάμι δε βρέθηκαν άλλα υπολείμματα οστών.

Τον 15ο αιώνα , ο ποταμός Γουάλμπρουκ χώριζε το δυτικό από το ανατολικό τμήμα της πόλης ενώ η λάσπη που είχε κρατούσε σε καλές συνθήκες τα αντικείμενα που βρίσκονταν εκεί. Τα ευρήματα βρέθηκαν περίπου 3 μέτρα κάτω από το έδαφος του κοιμητηρίου Μπεντλαμ, ένα νεκροταφείο , όπου εκατοντάδες σκελετοί έχουν βρεθεί στο παρελθόν .

Αν και δεν έχει εξακριβωθεί η ημερομηνία τους, ο Νίκολας Ελσντεν, από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Λονδίνου αναφέρει ότι ήταν πιθανό να είναι από τον 3ο έως τον 4ο μ.Χ. αιώνα, όταν Ρωμαίοι έθαβαν τους νεκρούς τους, αντί να τους καίνε.

« Είναι σχετικά ασυνήθιστο να βρεθούν τόσα πολλά συγκεντρωμένα οστά, όταν δεν βρισκόμαστε σε νεκροταφείο. Τα συγκεκριμένα οστά, βρέθηκαν 100 μέτρα έξω από τα ρωμαϊκά τείχη της πόλης.»

Το Ρωμαϊκό δίκαιο αόριζε ταφή έξω από την πόλη , εξηγεί ο Ελσντεν, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχαν χώροι ταφής κύκλικά γύρω από την πόλη .

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι το πώς οι Ρωμαίοι έθαβαν τους νεκρούς τους. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ποτάμι να εισβάλει σε σύγχρονα νεκροταφεία» εξηγεί ο Ελσντεν μιλώντας στο BBC.

Ο Ντον Γουόκερ, οστεολόγος από το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου , δήλωσε ότι τα κρανία θάφτηκαν σε διαφορετικά περιβάλλοντα , όπως φαίνεται από τους αποχρώσεις του καφέ και γκρι: «Ιατροδικαστικές μελέτες δείχνουν ότι όταν το σώμα αποσυντίθεται κοντά σε ένα χείμαρρο, το κρανίο ταξιδεύει πλέον , είτε επειδή επιπλέει ή γιατί μπορεί να κυλήσει κατά μήκος της βάσης του ποταμού. Τα συγκεκριμένα κρανία πιθανότατα θάφτηκαν σε μια περιοχή όπου δεν υπήρχε μεγάλη διαθέσιμη γη και πιθανά ξεβράστηκαν με φυσικές διαδικασίες.»

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι οι χημικοί δείκτες των δοντιών τους θα μπορούσαν να αποκαλύψουν όχι μόνο το φύλο και την ηλικία τους, αλλά και από που προέρχονται αυτοί οι άνθρωποι και τι είδους τρόφιμα κατανάλωναν.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η ανασκαφή αυτή θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανακαλύψεις κρυμμένες κάτω από τους δρόμους του Λονδίνου παρουσιάζοντας νέα στοιχεία για τη Ρωμαϊκή κυριαρχία στην περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ