Ψύχραιμος ο Τσίπρας για την απόφαση των ανακριτών: Εχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, θα κινηθεί πέρα από σκοπιμότητες - iefimerida.gr

Ψύχραιμος ο Τσίπρας για την απόφαση των ανακριτών: Εχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, θα κινηθεί πέρα από σκοπιμότητες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρώτη αντίδραση του Αλεξη Τσίπρα όταν ενημερώθηκε για την απόφαση των ανακριτών στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, ήταν να δηλώσει πως έχει επιστοσύνη στις δικαστικές αρχές ότι θα κινηθούν πέρα και έξω από σκοπιμότητες.

Πρόσθεσε πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση της οποίας έχει πέσει θύμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άνοιγμα στις σοσιαλιστικές δυνάμεις που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες συνάντησε τον επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών Χάνες Σβόμποντα.

Ανάγκη συγκρότησης αντιφασιστικού μετώπου

Με φόντο τις καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής, η Κουμουνδούρου αναφέρει με non paper πως ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σβόμποντα «μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης αντιφασιστικού μετώπου και εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις με την Χρυσή Αυγή».

Το πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει αποτύχει

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, στάθηκε κυρίως στην αποτυχία του στην Ελλάδα, και διατύπωσε τις απόψεις του κόμματός του κατά της λιτότητας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε «ότι η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση και ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Επομένως, η λύση για την Ευρώπη είναι η λύση για την Ελλάδα. Τόνισε ότι χρειάζεται μια ισχυρή εναλλακτική απάντηση στην τρόικα.Από την πλευρά του ο Χάνες Σβόμποντα μίλησε για την ανάγκη και για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων. Είπε, ακόμη, πως πρέπει να εξηγηθεί στους λαούς τι σημαίνει το κούρεμα του χρέους, για να μην νομίζουν οι λαοί ότι θα χάσουν τα λεφτά τους.

Είναι απαράδεκτο το επίπεδο ανεργίας στη χώρα

Το καυτό θέμα της ανεργίας, όπως και αυτό της απασχόλησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε « ότι είναι απαράδεκτο το επίπεδο ανεργίας, ότι, πλέον, υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, και αναφέρθηκε στις απολύσεις στο δημόσιο και την συμφωνία που αποκάλυψε ο Επίτροπος Όλι Ρεν στον Νίκο Χουντή, σχετικά με την απελευθέρωση των απολύσεων. Συνέχισε, μιλώντας για την ανάγκη να βρεθεί μια κοινή λύση για το χρέος και ανέλυσε την πρότασή του να συγκληθεί Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος. «Δεν βγαίνουμε στις αγορές με αυτά τα επίπεδα χρέους», είπε. Έπειτα, διατύπωσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα πρόγραμμα επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αναφέρθηκε, επίσης, στην διαφορά επιτοκίων που υπάρχει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, η οποία εμποδίζει την αναπτυξιακή πολιτική, και έθιξε το ζήτημα με τα «κόκκινα» δάνεια.
Ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής ομάδας είπε ότι υπάρχει ένα γενικευμένο πρόβλημα με τις επενδύσεις, και αναφέρθηκε στην κυβερνητική αλλαγή στη Γερμανία και στο Ταμείο για τα χρέη. Μίλησε για την Διάσκεψη για το Χρέος, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει «τώρα δημόσιο χρήμα», συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, ενώ διαπίστωσε ότι υπάρχουν «αρκετά σημεία συμφωνίας για μια ευρωπαϊκή λύση».

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο: Να μπει φρένο στην κατάρρευση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και το καυτό θέμα των απολύσεων στο δημόσιο.
Επανέλαβε τη θέση ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες αλλά χρειάζονται συναίνεση. «Πρέπει να μπει φρένο στην κατάρρευση» είπε, και συνέχισε, επικρίνοντας την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης: «η λιτότητα είναι νεοφιλελεύθερη συνταγή και αποδείχθηκε ότι τελικά ήταν ο στόχος και όχι μέσο για την επίλυση της κρίσης». Σημείωσε, ακόμη, ότι οι συσχετισμοί είναι δύσκολοι και ότι η ίδια η πραγματικότητα, αλλά και οι κοινωνικοί αγώνες, θα οδηγήσουν σε αλλαγές. Τέλος, ο κ. Σβόμποντα τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και υπέρ των μεταρρυθμίσεων για να μην χάνονται τα κονδύλια. Τσίπρας: Τόνισε ότι το μεγάλο θύμα της λιτότητας είναι η Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ