Ακροδεξιοί στο Κογκρέσο κήρυξαν πόλεμο στον Ομπάμα και οδηγούν τις ΗΠΑ σε μπλακ άουτ - iefimerida.gr

Ακροδεξιοί στο Κογκρέσο κήρυξαν πόλεμο στον Ομπάμα και οδηγούν τις ΗΠΑ σε μπλακ άουτ

ompama
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα άκρα έφτασε ομάδα Ρεπουμπολικάνων προκειμένου να γονατίσουν τον Ομπάμα, βάζοντας λουκέτο ακόμη και σε σύμβολα των ΗΠΑ όπως το Αγαλμα της Ελευθερίας. Στόχος τους να αποκαθηλωθεί το Obamacare, ο θρυλικός νόμος για την μεταρρύθμιση στην υγεία που κατόρθωσε να περάσει μετά από μεγάλο αγώνα ο Ομπάμα και που αποτέλεσε αιχμή της σταυροφορίας του.

Οι πιέσεις έφτασαν στο σημείο να μπλοκάρουν οι Ρεπυμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το νέο έτος γεγονός που οδήγησε σε αυτόματη αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θέτοντας τουλάχιστον 800.000 υπαλλήλους σε υποχρεωτική αργία – δηλαδή πρέπει μέχρι νεωτέρας να μείνουν στο σπίτι τους, εννοείται άνευ αποδοχών...

Το αμερικανικό Tea party είναι αποφασισμένο να μπλοκάρει κάθε μεταρρύθμιση με κοινωνικό χαρακτήρα που εισηγείται ο Δημοκρατικός Μπάρακ Ομπάμα, καθώς έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των »Αντιπροσώπων. Το Tea Party – που απαρτίζεται από τα ακροδεξιά στοιχεία των Ρεπουμπλικάνων- έχουν στόχο να καταρρίψουν το Obamacare και εφαρμόζουν την ίδια τακτική που ακολούθησαν το καλοκαίρι του 2011 όταν με αφορμή το ύψος του χρέους οδήγησαν ακόμη και σε υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τους Standard and Poor's. Δεν πτοούνται καθόλου από το γεγονός ότι το αμερικανικό κοινό – σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Βloomberg αποδοκιμάζει σε ποσοστό 72% αυτή την τακτική που οδήγησε σε λουκέτο την ομοσπονδιακή κυβέρνηση (είναι το 17ο μέσα σε 20 χρόνια, το τελευταίο ήταν το 1996).

Στο διάγγελμά του χθες ο οργισμένος Μπάρακ Ομπάμα ξεσκέπασε τις προθέσεις του Tea Party λέγοντας: «Για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια, οι ρεπουμπλικάνο8ι στο Κογκρέσο επέλεξαν να βάλοιυν λουκέτο στην κυβέρνηση κι αυτό επειδή δεν τους άρεσε ένας νόμος... Οι Ρεπουμπλικάνο8ι αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν το κράτος εάν δεν ξηλώσουμε τη μεταρρύθμιση για την υγεία. Εβαλαν λουκέτο στην κυβέρνηση στο βωμό μιας ιδεολογικής σταυροφορίας. Με άλλα λόγια απαίτησαν λύτρα απλώς για να κάνουν τη δουλειά τους.» Aξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη που ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε πως ακυρώνεται το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Μαλαισία και στις Φιλιππίνες προκειμένου να έχει μικρότερη διάρκεια το ταξίδι του στην Ασία.

Ακροδεξιοί στο Κογκρέσο κήρυξαν πόλεμο στον Ομπάμα και οδηγούν τις ΗΠΑ σε μπλακ άουτ | iefimerida.gr 1

Τι είναι το γνωστό ως Obamacare
Πρόκειται για το Affordable Care Act μια μεταρρύθμιση που εξασφαλίζει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για εκατομμύρια Αμερικάνους που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας εξαιτίας του απίστευτα υψηλού κόστους. Στόχος των Ρεπουμπλικάνων ήταν να περάσει ένας προϋπολογισμός που θα μειώνει δραστικά τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης.
Πολλοί προβλέπουν πώς αυτή είναι μόνο η αρχή: οι σχεδόν εξτρεμιστές των Ρεπυμπλικάνων αναμένεται να δείξουν και πάλι τα δόντια τους στα μέσα Οκτωβρίου στο Κογκρέσο, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα νέο υψηλότερο όριο του χρέους που αναμένεται να φτάσει στα 16,7 τρις. Δολάρια μέχρι τις 17 του τρέχοντος μήνα.

Οι φόβοι για την οικονομία
Τί μπορεί να συμβεί άραγε αν παραταθεί η κατάσταση «shut down» στην αμερικανική κυβέρνηση; Αν συνεχιστεί για λίγες εβδομάδες τότε ένα κράχ μπορεί να απλωθεί πάνω από τις ΗΠΑ – στέλνοντας κραδασμούς σε όλο τον κόσμο – καθώς αν και η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ανάκαμψη, αυτή παραμένει εύθραστη με το χρέος να παραμένει υψηλό. Η στάση πληρωμών θα αποστερήσει την αγορά από ρευστότητα που θα επηρεάσει το σύνολο της οικονομίας. Ηδη το αμερικανικό χρηματιστήριο δοκιμάζεται, ενώ το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ