Σήμερα η κρίσιμη ημέρα για την Ιταλία -Καταρρέει το κόμμα του Μπερλουσκόνι - iefimerida.gr

Σήμερα η κρίσιμη ημέρα για την Ιταλία -Καταρρέει το κόμμα του Μπερλουσκόνι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κατάρρευση οδηγείται το κόμμα του Μπερλουσκόνι, καθώς ανοιχτά πλέον ανώτατα στελέχη του καλούν τους βουλευτές να αψηφήσουν τον Καβαλιέρε και να στηρίξουν την κυβέρνηση Ενρίκο Λέτα στη σημερινή κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης.


Ο γενικός γραμματέας του κόμματος και υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι – οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους κατόπιν εντολής Μπερλουσκόνι – ζήτησαν από το κόμμα να πουν «ναι» στην ψήφο εμπιστοσύνης, τινάζοντας στον αέρα την προσπάθεια του Μπερλουσκόνι να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς, σε μία κίνηση που ερμηνεύεται ως μήνυμα ισχύος από τον πρωθυπουργό.

«Παραμένω βαθιά πεπεισμένος ότι όλο το κόμμα μας θα πρέπει να στηρίξει το Λέτα στην ψήφο εμπιστοσύνης» δήλωσε ο Αλφάνο μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με τον Μπερλουσκόνι στο μέγαρο Γκρατσιόλι, προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση. Όπως, όμως, τονίζει η Repubblica, οι θέσεις των δύο ανδρών διαφέρουν αρκετά.
Ο κεντροδεξιός γερουσιαστής και πρώην υπουργός Κάρλο Τζοβανάρντι, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως περίπου 40 κοινοβουλευτικοί αποστασιοποιούνται από τη σκληρή γραμμή που χαράσσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και θα ψηφίσουν για τη διατήρηση του βίου της κυβέρνησης Λέτα αποκαλύπτοντας πως γίνονται κινήσεις για τη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.
«Ο Αλφάνο έχει τους αριθμούς για να σχηματίσει νέα ομάδα, είμαστε ήδη πάνω από 40, και είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ισορροπία της κυβέρνησης. Θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης» ανέφερε ο Τζοβανάρντι, εκ των ισχυρών προσώπων της κεντροδεξιάς.
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η ιταλική κεντροδεξιά βρίσκεται ένα βήμα πριν την διάσπαση.Ήδη θρυλείται η ονομασία «Νέα Ιταλία» για το κόμμα κεντρώων βουλευτών και γερουσιαστών που προτίθενται να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο Μπερλουσκόνι. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες εξάλλου αναζωπυρώνονται οι φήμες που θέλουν την μεγαλύτερη κόρη του Μπερλουσκόνι, Μαρίνα, να αναλαμβάνει σύντομα την ηγεσία των «σκληροπυρηνικών» του κόμματος που μετονομάστηκε εκ νέου Φόρτσα Ιτάλια.
Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, δηλώνει πως ο Λέτα δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία περιμένοντας την τελική έκβαση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που γίνονται με φρενήρεις ρυθμούς στην Ιταλία. Εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχει τις απαιτούμενες ψήφους τότε θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Ναπολιτάνο χωρίς να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Οι ισορροπίες στο κοινοβούλιο είναι περίπλοκες και ίσως απατηλές» σχολιάζει το Reuters και συμπληρώνει: «Ο Λέτα θα πρέπει να πάρει 138 ψήφους από το PD και τα κεντρώα κόμματα και χρειάζεται τουλάχιστον 20 ακόμη ψήφους». Σύμφωνα με πηγές του Reuters, περίπου 30 γερουσιαστές του PDL είναι έτοιμοι να τον στηρίξουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ