Γαλάζια Στρατιά: Ο εθνικιστικός σύνδεσμος του Παναγιώταρου στα γήπεδα που έκανε επιθέσεις σε Αλβανούς [εικόνες] - iefimerida.gr

Γαλάζια Στρατιά: Ο εθνικιστικός σύνδεσμος του Παναγιώταρου στα γήπεδα που έκανε επιθέσεις σε Αλβανούς [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ρατσιστικό και νεοναζιστικό παρελθόν της Χρυσής Αυγής και ειδικότερα του Ηλία Παναγιώταρου, είχε εξαπλωθεί και στο γήπεδο, καθώς ο συλληφθείς βουλευτής της Χ.Α. είναι και πρόεδρος του εθνικιστικού συνδέσμου οπαδών «Γαλάζια Στρατιά».


Η Γαλάζια Στρατιά, γεννήθηκε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Παγκράτι στα τέλη του 2000 με αρχηγό την Ηλία Παναγιώταρο και σύντομα οι εθνικιστικές αντιλήψεις της και ο βίαιος χαρακτήρας της έγιναν εμφανείς.
Πρώτη εμφάνιση το 2001
Η πρώτη εμφάνιση της Γαλάζιας Στρατιάς, έγινε τον Νοέμβριο του 2001, όταν έξω από τα παλιά γραφεία της ΕΠΟ στη Συγγρού, περίπου 60 μέλη της έκαψαν την τουρκική σημαία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ενδεχόμενο να αναλάβουν από κοινού το Euroo 2008 η Ελλάδα και η Τουρκία. «Ελληνοτουρκική φιλία; Οχι ευχαριστώ» έγραφε τότε πανό του εθνικιστικού συνδέσμου.


Τα επεισόδια στην Ομόνοια το 2004


Με την κατάκτηση του Euro το 2004, η Γαλάζια Στρατιά βρήκε άλλη μια ευκαιρία να ξεσπάσει, ξυλοκοπώντας όποιον μετανάστη βρέθηκε στο δρόμο της στην Ομόνοια κατά τη διάρκειά των πανηγυρισμών. Οι ξυλοδαρμοί επαναλήφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2004 όταν η Ελλάδα ηττήθηκε από την Αλβανία και σημειώθηκαν προκλήσεις μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων. «Είμαστε εθνικιστές και το μίσος είναι υγιές συναίσθημα του ανθρώπου όταν στρέφεται ενάντια σε υπάνθρωπους», είχε δηλώσει τότε ο Παναγιώταρος.
Το Νοέμβριο του 2001 έξω από τα παλιά γραφεία της ΕΠΟ στη Συγγρού 60 μέλη της έκαψαν την τουρκική σημαία, διαμαρτυρόμενα για το ενδεχόμενο να αναλάβουν από κοινού το Euro 2008 από η Ελλάδα και η Τουρκία.
Μέσα από το ποδόσφαιρο η «Γαλάζια Στρατιά» προσπάθησε να βρει έναν ακόμη χώρο καλλιέργειας της ιδεολογίας της. Μιλώντας μάλιστα στην Espresso το 2004, ο τότε άγνωστος Παναγιώταρος δήλωνε: «Αν θέλουν να μας αποκαλούν φασίστες, δεν θα τους χαλάσουμε το χατίρι. Επίσης...μέλη της Χρυσής Αυγής είναι μέλη του συλλόγου μας...κι έχουμε ένα κοινό την αγάπη μας για την Ελλάδα». Στην .ίδια συνέντευξη μάλιστα, αποκάλυψε πως Χρυσή Αυγή και Γαλάζια Στρατιά «αλληλοβοηθούνται», χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας.

Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί του 2007


Μια ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη των πιστεύω των εν λόγω οπαδών η οποία είναι και ενδεικτική της διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στις κερκίδες, ήταν οι ναζιστικοί χαιρετισμοί στις 25 Μαρτίου 2007 όταν μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς χαιρέτισαν ναζιστικά στη διάρκεια ανάκρουσης του ελληνικού εθνικού ύμνου, προκαλώντας τότε σοκ στο πανελλήνιο.


Τα συνθήματα των νεοναζί οπαδών και η κιτς ενδυμασία


Παράλληλα, τα συνθήματα του συνδέσμου του Παναγιώταρου, ήταν καθαρά εθνικιστικά και έδειχναν ρατσιστικό μίσος, όπως το γνωστό «Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Αλβανέ» και το «Τούρκοι, Μογγόλοι, δολοφόνοι».
Στις πρακτικές τους φυσικά εντάσσεται το κάψιμο σημαιών άλλων χωρών, αλλά και η αρχαιοελληνική ενδυμασία με περικεφαλαίες.

Γαλάζια Στρατιά: Ο εθνικιστικός σύνδεσμος του Παναγιώταρου στα γήπεδα που έκανε επιθέσεις σε Αλβανούς [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Γαλάζια Στρατιά: Ο εθνικιστικός σύνδεσμος του Παναγιώταρου στα γήπεδα που έκανε επιθέσεις σε Αλβανούς [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Γαλάζια Στρατιά: Ο εθνικιστικός σύνδεσμος του Παναγιώταρου στα γήπεδα που έκανε επιθέσεις σε Αλβανούς [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ