Από το «εγέρθητο» στη φυλακή: Ενας χρόνος συνεχών προκλήσεων από τη Χρυσή Αυγή - iefimerida.gr

Από το «εγέρθητο» στη φυλακή: Ενας χρόνος συνεχών προκλήσεων από τη Χρυσή Αυγή

Από το «εγέρθητο» στη φυλακή : Ενας χρόνος συνεχών προκλήσεων από τη Χρυσή Αυγή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, προεξάρχοντος του αρχηγού της, Νίκου Μιχαλολιάκου, ο χαρακτηρισμός της από την Εισαγγελία ως «εγκληματικής οργάνωσης» και το βαρύ κατηγορητήριο κλείνουν, σε πρώτη φάση, έναν κύκλο προκλητικής δράσης του ακροδεξιού κόμματος.

Από τον Μάϊο του 2012, όταν το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου βρέθηκε εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτές και στελέχη του επιδόθηκαν σε αμέτρητες ακραίες πράξεις, προπηλακισμούς, βίαιες επιθέσεις και προκλητικές δηλώσεις.

Ουσιαστικά μια από τις πιο ακραίες παρατάξεις που έχουν υπάρξει ποτέ στη χώρα, με αιματηρή δράση πολλές καταδίκες και αμέτρητες καταγγελίες από το 1987 έως και σήμερα συνέχισε να λειτουργεί απερίσπαστη αντλώντας δύναμη μέσα από τη νομιμοποίηση που της έδωσε η ψήφος περίπου 500.000 πολιτών.

Με αφορμή της σύλληψη της ηγετικής ομάδας και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών καλό είναι να θυμηθούμε ορισμένες από τις πιο ακραίες προκλήσεις βουλευτών του κόμματος:

  • Το ίδιο το βράδυ των εκλογών όλη η Ελλάδα παρακολούθησε τα αποκαλυπτήρια της Χρυσής Αυγής με τον βουλευτή του κόμματος Γιώργο Γερμενή με το ψευδώνυμο «Καιάδας» να διατάσσει «εγέρθητο» (το σωστό είναι εγέρθητι) στους δημοσιογράφους την ώρα που έμπαινε στην αίθουσα ο αρχηγός Μιχαλολιάκος.
  • Ο Ηλίας Κασιδιάρης συστήθηκε στο ευρύ κοινό όταν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής πέταξε ένα ποτήρι νερό στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, και χτύπησε με μπουνιά την βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη. Προτίμησε, πάντως, να παραμείνει κρυμμένος για να γλιτώσει το αυτόφωρο
  • Το Οκτώβριο του 2012 η βουλευτής Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, προκαλεί εντός του Κοινοβουλίου αποκαλώντας τους μετανάστες «υπάνθρωπους και τρισάθλιους». Θα συνεχίσει την δράση της με εμπρηστικές δηλώσεις κατά της κόρης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη.
  • Στις αρχές του Οκτώβρη βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος μαζεύονται έξω από το θέατρο «Χυτήριο» να διαμαρτυρηθούν για την παράσταση «Corpus Christi». Ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος επιδίδεται σε ένα απίστευτο ρατστιστικό, ομοφοβικό παραλήρημα.
  • Ο καταζητούμενος υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, χαρακτήρισε «γραπτό της νιότης του» ένα κείμενό του που υμνούσε τον Αδόλφο Χίτλερ
  • Το Σεπτέμβριο του 2012 ομάδα κρούσης της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση βρέθηκε στη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου κάνοντας ελέγχους αδειών και σπάζοντας πάγκους μεταναστών, ενώ ήρθε και σε ευθεία αντιπαράθεση με πολίτες που ψώνιζαν.
  • Στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής μπήκε, το Μάϊο του 2013, και ο δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης, επειδή απαγόρευσε το συσσίτιο μίσους του κόμματος στο Σύνταγμα. Ο βουλευτής Γιώργος Γερμενή προσπάθησε να του επιτεθεί μέσα στο κοινωνικό παντοπωλείο, ενώ, η φρουρά του δημάρχου των σταμάτησε και εντόπισε και ένα περίστροφο στ ο παντελόνι του.
  • Μερικές ημέρες πριν τα γεγονότα στο Πέραμα και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής του Παναγιώταρο και Κασιδιάρη, επιτέθηκαν στο δήμαρχο Οιχαλίας σε εκδήλωση για τον Μελιγαλά, κατέλαβαν την εκδήλωση, απώθησαν ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και ήρθαν στα χέρια με άλλες εθνικιστικές οργανώσεις.

Ο κατάλογος, βέβαια, είναι πολύ μακρύς με εκατοντάδες περιπτώσεις επιθέσεων και προκλήσεων, ενώ, μια σύντομη ανασκόπηση στη δράση της οργάνωσης όταν αυτή ήταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αποκαλύπτει αρκετές αιματηρές υποθέσεις.

Φωτογραφίες Fosphotos

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ