Τη Δευτέρα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής - iefimerida.gr

Τη Δευτέρα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

synodos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την επόμενη εβδομάδα, και σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα, θα συναντηθούν τελικά οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης και τη μορφή που θα λάβει τελικά η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δηλώνουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Η αρχή του να έχουμε μια συνάντηση ηγετών είναι αποδεκτή από τους βασικούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας», είπε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η συνάντηση μάλλον θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο διπλωμάτης είπε ότι η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα χρειαστεί για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στην μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδας.

Τελικά, η γερμανική κυβέρνηση επιβλήθηκε ανάμεσα στις χώρες που ζητούσαν τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, όπως μεταξύ άλλων η Γαλλία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, υπάρχει ένα ενδεχόμενο η συνάντηση να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη, όμως η οριστική ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή ιδιωτών.

Το Βερολίνο είχε κάνει σαφές από το πρωί της Τετάρτης ότι δεν θα επρόκειτο να «συρθεί» σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής «χωρίς λόγο».

Το διατύπωσε με εύσχημο τρόπο η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι οι υπουργοί Oικονομικών δρομολόγησαν μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και ότι τώρα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν λεπτομερώς σε επίπεδο ομάδων εργασίας, άρα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διατυπωμένη κάποια συνολική πρόταση που να δικαιολογούσε τη συνάντηση.

Αυτές τις ημέρες η κ. Μέρκελ πραγματοποιεί περιοδεία σε Αγκόλα, Νιγηρία και Κένυα, με επίκεντρο τα ενεργειακά θέματα και τη διασφάλιση πρώτων υλών, όπως είπε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Πέτερ Χίντσε. Η περιοδεία εντάσσεται στο πλαίσιο του «Σχέδιο Αφρική» της γερμανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) και εκπρόσωποι ιδιωτικών τραπεζών θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Ρώμη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της ΕΕ (EFC) Βιτόριο Γκρίλι, προκειμένου να συζητήσουν για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Αντίστοιχη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 7 Ιουλίου.

Η γερμανική κυβέρνηση, όπως και άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά, (Ολλανδία, Φινλανδία κ.ά.) επιμένουν στη συμεμτοχή ιδιωτών, καθώς έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα μίας προσωρινής «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για την Ελλάδα, προκειμένου να πεισθούν οι ιδιώτες να συνεισφέρουν με ένα μεγάλο ποσό (ελπίζουν να ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ) στο νέο πακέτο στήριξης.

Πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters την Πέμπτη ότι «θα έχουμε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και πρέπει να έχουμε μία σημαντική συμμετοχή», σχολιάζοντας δημοσίευμα ότι το Βερολίνο κάνει πίσω σε αυτό θέμα.

«Δεν είναι μόνο ένα πολιτικό ζήτημα», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, υπάρχει συναίνεση στο Eurogroup για τη συμμετοχή ιδιωτών και ότι «μόνο» ερώτημα που απομένει είναι πως θα επιτευχθεί αυτό.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ