Συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: 200.000 οι πάσχοντες στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: 200.000 οι πάσχοντες στην Ελλάδα

Συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: 200.000 οι πάσχοντες στην Ε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ 2013, είναι μέρα ορόσημο για όλους όσους έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη νόσο Αλτσχάιμερ και γενικότερα με την Ανοια.

Στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου, μίλησαν η Καθηγήτρια Νευρολογίας – Ψυχιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer κ. Μαγδαληνή Τσολάκη, η Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου «Υγεία» κ. Παρασκευή Σακκά και ο δημοσιογράφος, περιθάλπων ασθενή με άνοια κ. Δημήτριος Τάκης.

Οπως τόνισαν, η νόσος Αλτσχάιμερ (ΝΑ) αλλά και η άνοια, γενικότερα, συνεχίζει να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις στις μέρες μας, καθώς προσβάλλει συνολικά περισσότερους από 39.000.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2050 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται ότι θα έχει ανέλθει στα 100 εκατομμύρια!

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: 10.000.000 Ευρωπαίοι και περισσότεροι από 5.400.000 Αμερικανοί πλήττονται σήμερα από ΝΑ, ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες φτάνουν τους 200.000. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, η ΝΑ αποτελεί μακράν τη συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσο και τη συχνότερη αιτία άνοιας στον ηλικιωμένο πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αυτά τα δεδομένα, και με γνώμονα τη συνεχή ετήσια αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς, σε συνδυασμό με την άνοδο του προσδόκιμου επιβίωσης, οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για άμεση ανακάλυψη νέων αποτελεσματικών θεραπειών.

Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε επίσης και ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία υπουργός Υγείας, ανταποκρίνεται σε πρόσκληση της Εταιρείας και μάλιστα σε μη προεκλογική περίοδο.

Ο υπουργός Υγείας, αφού άκουσε την παρουσίαση των οικονομοτεχνικών στοιχείων που αφορούν στην Άνοια στη χώρα μας, μιλώντας για την πρωτοβουλία Alzheimer – Ώρα για δράση και την αναγκαιότητα εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ δήλωσε: «Εχουμε αποδεχθεί το αίτημα για τον ορισμό εθνικής επιτροπής, ώστε πρακτικά να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι στην προσπάθειά σας. Είμαστε παρόντες, η πόρτα μου είναι ανοιχτή και αναμένουμε τις εισηγήσεις σας για παρεμβάσεις του Υπουργείου. Θα κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε».

Η επιτροπή θα συγκροτηθεί μέσα στον Οκτώβριο με τη συμμετοχή ειδικών για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα της νόσου και τέλος ότι θα παραχωρηθεί χώρος για τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: 200.000 οι πάσχοντες στην Ελλάδα | iefimerida.gr 0
Συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: 200.000 οι πάσχοντες στην Ελλάδα | iefimerida.gr 1
Συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: 200.000 οι πάσχοντες στην Ελλάδα | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ