«Καμπανάκι» για τη δημοκρατία σε Ελλάδα-Ουγγαρία -Μελέτη του think tank Demos - iefimerida.gr

«Καμπανάκι» για τη δημοκρατία σε Ελλάδα-Ουγγαρία -Μελέτη του think tank Demos

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια νέα μελέτη για την Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει πως η Ελλάδα και η Ουγγαρία εμφανίζουν την πιο ανησυχητική οπισθοδρόμηση σε ότι αφορά τις δημοκρατικές αξίες, ενώ τονίζει πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στην Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Ισπανία και την Ιταλία.


Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το think tank Demos για την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρει πως η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει αυξήσει τις αντιδημοκρατικές τάσεις, όμως αυτός δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας.
Η ΕΕ θα πρέπει να ενστερνιστεί τον ρόλο της ως φύλακας της Δημοκρατίας, τονίζει η μελέτη, και όχι να θεωρεί εαυτόν αποκλειστικά ένα οικονομικό μπλοκ.
Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν πέντε σοβαρά σημεία δημοκρατικής «οπισθοδρόμησης»:
-Απώλεια εμπιστοσύνης στην παραδοσιακή πολιτική, που τονίζεται από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και το Jobbik στην Ουγγαρία
-Άνθηση της διαφθοράς, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την οποία η έκθεση αποκαλεί «το πιο διεφθαρμένο κράτος μέλος της ΕΕ»
-Προβλήματα στα δικαστήρια και τα υπουργεία Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης
-Έλλειψη ελευθερίας στα ΜΜΕ, ιδιαίτερα στην Ουγγαρία
-Συμπεριφορές έναντι των μειονοτήτων. «Σε όλη την Ευρώπη, βρίσκουμε πως οι Ρομά θεωρούνται ο λιγότερο επιθυμητός γείτονας και ακολουθούν οι ομοφυλόφιλοι και στη συνέχεια οι Μουσουλμάνοι», αναφέρεται στην έκθεση. «Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβενία εμφανίζουν την σημαντικότερη σκλήρυνση συμπεριφοράς».
Η έκθεση του Demos αναφέρει πως τις χειρότερες επιδόσεις σε ότι αφορά την Δημοκρατία εμφανίζουν στην ΕΕ η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ωστόσο σημειώνει πως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, «δεδομένης της ιστορίας των χωρών αυτών».
Όμως η Ουγγαρία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που εμφανίζουν την μεγαλύτερη πτώση στις δημοκρατικές πρακτικές. «Η Ελλάδα... συνεχίζει να πλήττεται από πίεση στην Δημοκρατία της: υψηλή ανεργία, διαφθορά, κοινωνική αναταραχή, άνοδος του εξτρεμισμού και μια βαθειά λαϊκή δυσφορία», σημειώνεται στην έκθεση. Μεταφορά από την euro2day

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ