Ποιες χώρες «πνίγει» η ατμοσφαιρική μόλυνση; Χάρτης της NASA δείχνει το μέγεθος του νέφους [εικόνα] - iefimerida.gr

Ποιες χώρες «πνίγει» η ατμοσφαιρική μόλυνση; Χάρτης της NASA δείχνει το μέγεθος του νέφους [εικόνα]

Ποιες χώρες «πνίγει» η ατμοσφαιρική μόλυνση; Χάρτης της NASA δείχνει το μέγεθος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους ετησίως και σοβαρή επιβάρυνση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες χώρες των οποίων η μόλυνση έχει ξεπεράσει κάθε επιτρεπτό όριο.

Με βάση πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η NASA δημιούργησε ένα χάρτη ο οποίος απεικονίζει τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης .

Ο χάρτης χρησιμοποιεί συγκριτικά τα δεδομένα από την 1 Ιανουαρίου 1850 και την 1 Ιανουαρίου 2000 και απεικονίζει το μέσο αριθμό των θανάτων ανά 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά έτος λόγω σωματιδιακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οπως αναφέρει το Παρατηρητήριο της Γης της NASA: «Οι σκούρες καφέ περιοχές έχουν τους περισσότερους πρόωρους θανάτους σε σχέση με τις ανοιχτόχρωμες καφέ περιοχές, ενώ οι μπλε περιοχές έχουν σημειώσει βελτίωση στην ποιότητα του αέρα από το 1850 και μείωση των πρόωρων θανάτων»

Οι πιο σκούρες καφέ καλύπτουν περιοχές στην Ασία, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη αν λάβουμε υπόψιν τη βαριά ρύπανση της Κίνας, ενώ σε επικίνδυνα σημεία βρίσκεται και η χώρα μας.

Ο χάρτης αντλεί στοιχεία από την έρευνα του Τζέισον Γουέστ, επίκουρου καθηγητή περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Στη μελέτη ο Γουέστ υπολογίζει ότι 2,1 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως συνδέονται με αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο ατμοσφαιρικής ρύπανσης .

Επίσης γνωστή ως «σωματιδιακή ρύπανση», συνίσταται από λεπτά σωματίδια ενός μείγματος συστατικών , όπως οξέα και σωματίδια σκόνης. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ , το μέγεθος των εισπνεόμενων σωματιδίων είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις επιπτώσεις τους για την υγεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ