Αλλιώς τα σχεδίαζαν -Εχει πατώσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός - iefimerida.gr

Αλλιώς τα σχεδίαζαν -Εχει πατώσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός

Αλλιώς τα σχεδίαζαν -Εχει πατώσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με τη... Λερναία Ύδρα παρομοιάζουν έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, νιώθοντας μάλιστα πάνω από το κεφάλι τους τη Δαμόκλειο Σπάθη της Τρόικας, η οποία συνεχίζει να πιέζει για αποτελέσματα στο πεδίο της φοροδιαφυγής, της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, της ταχύτερης διεκπεραίωσης των φορολογικών υποθέσεων.Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που βρίσκονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, είναι η πλήρης ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού- αν υπήρχε- για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, του Ε9, των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων αλλά και για την εκκαθάριση τους. Όπως λένε τα ίδια στελέχη, από τη στιγμή που αποφασίστηκε ότι ο μηχανισμός θα ρίξει το βάρος των προσπαθειών στους ελέγχους, χάθηκε η μπάλα- κατά το κοινώς λεγόμενον- σε ό,τι είχε να κάνει με τη καθημερινότητα, ενώ κάθε φορά που λόγω των συνθηκών (π.χ. ένταση των ελέγχων για την έκδοση αποδείξεων) αλλάζει και ο προσανατολισμός των υπηρεσιών, αυτομάτως παρουσιάζεται υστέρηση σε κάποιο άλλο πεδίο (π.χ. έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα άτομα μεγάλου πλούτου).

Πέρα από το χαρακτηριστικό παράδειγμα των αλλεπάλληλων παρατάσεων για την υποβολή δικαιολογητικών από χιλιάδες φορολογούμενους, προκειμένου να προχωρήσει η εκκαθάριση των δηλώσεων τους, ενδεικτικό είναι και το εβδομαδιαίο- πλέον- δελτίο για την εκκαθάριση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ από χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, οι αιτήσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα πάνω από 120 ημέρες όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν και συγκεκριμένα έφτασαν στις 4.791 από 4.674 τη προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής αυξήθηκε στις 424 από 413 ημέρες. Όσον αφορά, δε, στο αιτούμενο ποσό προς επιστροφή, παραμένει σταθερά πάνω από το 1 δισ ευρώ. Την... πρωτιά των καθυστερήσεων διατηρεί η Η΄ Θεσσαλονίκης με μέσο χρόνο αναμονής 797 ημέρες, ενώ αυτό που πρέπει να προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στις ΦΑΕ, όπου είναι συγκεντρωμένος ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων πληρωμής. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων δέχεται "βροχή" παραπόνων από Διευθυντές εφοριών και ΦΑΕ, οι οποίοι του αναφέρουν ότι άλλα στοιχεία δίνουν για τη πορεία εκκαθάρισης των αιτήσεων πληρωμής ΦΠΑ και άλλα αναγράφονται στο δελτίο που δημοσιοποιείται και γνωστοποιείται στην Τρόικα!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ