Τυφώνες, κυκλώνες, ανεμοστρόβιλοι: Πώς πήραν το όνομα τους τα πιο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα - iefimerida.gr

Τυφώνες, κυκλώνες, ανεμοστρόβιλοι: Πώς πήραν το όνομα τους τα πιο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τυφώνες, κυκλώνες, ανεμοστρόβιλοι, συχνά ακούμε για το καταστροφικό πέρασμα τους -όπως αυτό του τυφώνα Ουσάγκι στην Κίνα την Κυριακή- ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα καιρικά φαινόμενα.

Ο ισχυρός τυφώνας Ουσάγκι (στα Ιαπωνικά σημαίνει κουνέλι) που έπληξε το Χονγκ Κονγκ την Κυριακή, ήταν ο τρίτος και ισχυρότερος τυφώνας που χτύπησε την χώρα φέτος, αφού στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30 άτομα και ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Ουσάγκι χαρακτηρίστηκε ως σοβαρός, ή «σούπερ» τυφώνας με τους μετεωρολόγους να καταγράφουν ριπές ανέμων που έφταναν τα 260 χιλιόμετρα την ώρα.

Παρά τη σύγχυση με τα ονόματα των καιρικών φαινομένων, ουσιαστικά, όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι οι τυφώνες , κυκλώνες και οι ανεμοστρόβιλοι είναι ουσιαστικά το ίδιο καιρικό φαινόμενο, απλώς αποκαλούνται με διαφορετικό όνομα ανάλογα με την τοποθεσία στην οποία συμβαίνουν.

Στον Ατλαντικό και το βόρειο Ειρηνικό, οι καταιγίδες αυτές ονομάζονται «ανεμοστρόβιλοι» (hurricanes) από το όνομα του κακού θεού της Καραϊβικής Hurrican.

Στο βορειοδυτικό Ειρηνικό, το ίδιο τροπικό φαινόμενο ονομάζεται «τυφώνας», ενώ στο νοτιοανατολικό Ινδικό Ωκεανό και νοτιοδυτικό Ειρηνικό ονομάζεται «σοβαρός τροπικός κυκλώνας»

Στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό, από όπου και αν έρχεται η καταιγίδα ονομάζεται «ισχυρή κυκλωνική καταιγίδα», ενώ στο νοτιοδυτικό Ινδικό Ωκεανό, ονομάζεται απλώς «τροπικός κυκλώνας»

Για να ταξινομηθεί ως τυφώνας, ανεμοστρόβιλος, ή κυκλώνας , μια καταιγίδα πρέπει να φτάσουν ταχύτητες ανέμων τουλάχιστον 119 χιλιόμετρων την ώρα.

Αν οι άνεμοι ενός τυφώνα φτάσουν ταχύτητες από 179 χιλιόμετρα την ώρα, τότε αναβαθμίζεται σε «έντονο τυφώνα» και αν ξεπεράσει τα 241 χιλιόμετρα ανά ώρα όπως έκανε ο Ουσάγκι, τότε θεωρείται «σούπερ-τυφώνας»

Οι ισχυρότερες καταιγίδες που έχουν καταγραφεί και ισοδυναμούν με την κατηγορία 5 για την κλίμακα Σαφίρ-Σιμπσον, είχαν ανέμους που υπερέβαιναν τα 250 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Ενώ η σεζόν ανεμοστρόβιλων του Ατλαντικού διαρκεί από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οι εποχές τυφώνα και κυκλώνα ακολουθούν ελαφρώς διαφορετικά πρότυπα.

Στο βορειοανατολικό Ειρηνικό , η επίσημη περίοδος διαρκεί από τις 15 Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου. Στο βορειοδυτικό Ειρηνικό, οι τυφώνες είναι πιο κοινοί από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τον Δεκέμβριο και στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό οι κυκλώνες εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως το Δεκέμβριο.

Οπως κι αν επιλέξετε να τους ονομάσετε , αυτές οι τερατώδεις θύελλες είναι από τα πιο ισχυρά φυσικά φαινόμενα στη Γη, με την ικανότητα να σπέρνουν όλεθρο στο πέρασμά τους.

Με τη βοήθεια των δορυφόρων και τα υπολογιστικά μοντέλα, αυτές οι φυσικές καταστροφές μπορούν να προβλεφθούν αρκετές ημέρες πριν το χτύπημα τους και είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστούν. Ωστόσο όπως έδειξε πρόσφατα ο τυφώνας Σάντι, είναι ακόμα πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η ακριβής πορεία ενός τυφώνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ