Οι 10 μυρωδιές που αναγνωρίζει ο ανθρώπινος οργανισμός - iefimerida.gr

Οι 10 μυρωδιές που αναγνωρίζει ο ανθρώπινος οργανισμός

Μόνο 10 κατηγορίες οσμών αναγνωρίζει ο ανθρώπινος οργανισμός σύμφωνα με τους επι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μυρίζουμε αμέτρητα διαφορετικά πράγματα μέσα στην ημέρα και μπορούμε να αναγνωρίσουμε εκατομμύρια διαφορετικές μυρωδιές. Πώς όμως τις ταξινομεί όλες ο εγκέφαλος μας; Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν ότι ο εγκέφαλος «αρχειοθετεί» τις μυρωδιές σε 10 επιμέρους κατηγορίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέισον Κάστρο από το Πανεπιστήμιο Μπέιτς στο Λιούστον των ΗΠΑ κατάφεραν να ποσοτικοποιήσουν την αίσθηση της όσφρησης και να προσδιορίσουν τις 10 κατηγορίες οσμών που διαβάζει ο εγκέφαλος.

Οπως αναφέρει ο Κάστρο «Η κατηγοριοποίηση της όσφρησης, έρχεται, προς έκπληξη μας, σε πλήρη αντίθεση με τη γεύση που ταξινομείται σε μόλις 5 κατηγορίες»

Συγκεκριμένα οι κατηγορίες που παρουσίασαν οι επιστήμονες είναι:

Ο Κάστρο και οι συνάδελφοί του πήραν μια τυποποιημένη βάση δεδομένων γνωστή ως «Ο Ατλας του 1985 για το προφίλ των οσμών» του Αντριου Νταβνιεκ ο οποίος περιελάμβανε μεγάλες λίστες περιγραφών καταλήγοντας σε 144 διαφορετικές μυρωδιές.

Χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία, οι επιστήμονες καθόρισαν ποιές περιγραφές αποτελούσαν συνδυασμούς κάποιων πιο βασικών οσμών και ουσιαστικά χρησιμοποίησαν μία τεχνική παρόμοια με τη συμπίεση ενός ψηφιακού αρχείου, το οποίο μειώνει το μέγεθος της χωρίς να θυσιάζει χρήσιμες πληροφορίες.

Η ανάλυση οδήγησε σε αυτές τις 10 βασικές ομάδες οσμών και όπως ανέφερε ο Κάστρο, ήταν η μικρότερη δυνατή κατηγοριοποίηση που μπόρεσαν να κάνουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ