Σύγκλιση με την Τρόικα στις εκτιμήσεις για ύφεση και πρωτογενές πλεόνασμα - iefimerida.gr

Σύγκλιση με την Τρόικα στις εκτιμήσεις για ύφεση και πρωτογενές πλεόνασμα

Σύγκλιση εκτιμήσεων για μικρό βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα έδειξε η συνάντηση Στ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Είμαστε κοντά στο μακροοικονομικό σενάριο, είμαστε κοντά σε κοινή εκτίμηση για μικρό, ρεαλιστικό, βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα». Με αυτή τη φράση αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έδωσε το στίγμα της πρώτης και μάλλον ασυνήθιστα πολύωρης συνάντησης με τους επικεφαλής της Τρόικας, όπου κατέστη σαφές ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ρίχνουν το μεγαλύτερο βάρος της αξιολόγησης στο δημοσιονομικό πεδίο.

Oπως τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, στόχος είναι να επιτευχθεί έως το τέλος της εβδομάδας συμφωνία για τον Προϋπολογισμό του 2013 και γι' αυτό ζητήθηκαν από το ΓΛΚ πρόσθετα στοιχεία όπως για παράδειγμα για την απόδοση των δίδυμων ρυθμίσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ θα υπάρχουν και διαφωνίες για τουλάχιστον 5 κωδικούς του Προϋπολογισμού, που αφορούν στα έσοδα και στη διαχείριση του Αποθεματικού.

Στη περίπτωση, πάντως, που οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στην εγγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 στον υπό κατάρτιση Προϋπολογισμό του 2014, θα γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα οδηγήσει στη περαιτέρω μείωση του Χρέους.

Στη πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας, δεν συζητήθηκε το δημοσιονομικό «κενό» 2015- 2016, καθώς θα πρέπει να κλείσει πρώτα ο Προϋπολογισμός του 2014, ενώ και η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα περιορίστηκε στις οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, καθώς το θέμα της διαθεσιμότητας θα συζητηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ για τις αμυντικές βιομηχανίες, μετά από τη πολύωρη σύσκεψη της Παρασκευής αναμένεται εκτενής συζήτηση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Άμυνας και Περιβάλλοντος εντός των ημερών.

Αντιθέτως συζητήθηκε το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και συγκεκριμένα ο δείκτης εισπραξιμότητας, που θα κρίνει το ύψος των φόρων προς βεβαίωση. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είμαστε κοντά στο να πείσουμε για τη δυνατότητα είσπραξης του 80- 82% των φόρων που θα βεβαιωθούν, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι για να μπουν στα ταμεία τα 2,9 δις ευρώ, πρέπει να βεβαιωθούν περίπου 3,5 δις ευρώ και όχι 4,2 δις ευρώ όπως ζητά η Τρόικα.

Τη Δευτέρα το απόγευμα θα γίνει συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικας με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αναμένεται με ενδιαφέρον το εάν θα συζητηθεί και η «κενή» θέση του Προέδρου του Ταμείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ