Μάχη μέχρι και την τελευταία ψήφο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις γερμανικές εκλογές - iefimerida.gr

Μάχη μέχρι και την τελευταία ψήφο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις γερμανικές εκλογές

Μάχη μέχρι και την τελευταία ψήφο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις γερμανικές ε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μερικές ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες στη Γερμανία. Οπως δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις, τα κόμματα θα δώσουν μάχη μέχρι και για την τελευταία ψήφο, καθώς οριακή είναι η διαφορά των συνασπισμών, με τον κυβερνητικό να έχει μικρό προβάδισμα.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Allensbach, ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Ανγκελα Μέρκελ θα κοντραριστεί ως το τέλος με τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης στις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%, δηλαδή είναι οριακά κάτω από το απαιτούμενο για να μπει στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, έχει ανέβει κατά μία μονάδα σε σύγκριση με μια προηγούμενη δημοσκόπηση της 18ης Σεπτεμβρίου.

Και οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ έχουν κερδίσει μισή μονάδα (39,5%) ενώ οι εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έχουν πέσει ελαφρά (5,5%). Οι δε Σοσιαλδημοκράτες έχουν ανεβάσει το ποσοστό τους κατά μία μονάδα (27%), αλλά οι σύμμαχοί τους Πράσινοι έχουν υποχωρήσει κατά δύο μονάδες, στο 9%. Το κόμμα Die Linke της ριζοσπαστικής αριστεράς διατηρεί το ποσοστό του, επίσης στο 9%.

Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών προδίδουν πως έχει αυξηθεί η πιθανότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ιδίως εάν οι φιλελεύθεροι δεν καταφέρουν τελικά να μπουν στο κοινοβούλιο.

Πάντως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forschungsgruppe για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF- που έσπασε την παράδοση του «αποκλεισμού» των δημοσκοπήσεων 10 ημέρες πριν από τις εκλογές- η Μέρκελ κρίνεται καταλληλότερη για καγκελάριος (ποσοστό 58%) σε σύγκριση με τον βασικό αντίπαλό της, τον υποψήφιο του SDP Πέερ Στάινμπρουκ (ποσοστό 32%).

Η εκτίμηση των περισσότερων δημοσκόπων είναι πως η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας- μείωση ανεργίας, αύξηση μισθών- δίνουν προβάδισμα στην Καγκελάριο καθώς αντιμετωπίζεται από τους ψηφοφόρους ως ασφαλής επιλογή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ