Ο τουρισμός δίνει το φιλί της ζωής στην οικονομία – Πάνω από 8,5 εκατομμύρια αφίξεις στο επτάμηνο - iefimerida.gr

Ο τουρισμός δίνει το φιλί της ζωής στην οικονομία – Πάνω από 8,5 εκατομμύρια αφίξεις στο επτάμηνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

.Καλώς ήρθε το ...ρούβλι αντί για το δολάριο (από τον τίτλο της γνωστής ταινίας του Αλέκου Σακελάριου), λένε το φετινό καλοκαίρι οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, καθώς η εκρηκτική αύξηση των αφίξεων από τη Ρωσία, οδηγεί σε επίπεδα-ρεκόρ τον ελληνικό τουρισμό.Η μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης είναι ένα από τα λίγα θετικά σημάδια που παρατηρούνται στην ελληνική οικονομία, ενώ το ράλι των αφίξεων περιορίζει την ύφεση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι αυξήθηκε η μέση δαπάνη κατά 2,3%, δηλαδή οι τουρίστες που ήρθαν φέτος στη χώρα μας δαπάνησαν περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων του κλάδου, ο αριθμός των τουριστών θα ανέλθει φέτος στα 17,5 εκατομμύρια άτομα περίπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 15,5% (ή 762 εκατ. ευρώ) και οι αφίξεις κατά 12,9% στα 8,685 εκατομμύρια.

Μόνο τον Ιούλιο, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 12,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και οι αφίξεις κατά 14% στα 3,264 εκατομμύρια άτομα.

Στο επτάμηνο, ο εισπράξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 32,4% στα 592 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλη αύξηση (25,9%) σημείωσαν και τα έσοδα από τους Γάλλους τουρίστες.Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκε κατά 4,8% σε 4.983 εκατ. άτομα και οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ σημείωσαν άνοδο 26,1% σε 3,702 εκατ. άτομα.Οι αφίξεις από τις χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 4,9%. Εντυπωσιακή είναι η άνοδος που παρουσιάζει η κίνηση από τη Γαλλία (20,9%), ενώ μειωμένες κατά 9,7% ήταν οι αφίξεις από τη Βρετανία, μία από τις βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό.Οι αφίξεις από τη Γερμανία ενισχύθηκαν κατά 5,2%, ενώ από την άλλη όχθη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 20,4% σε 228.000 ταξιδιώτες.Ωστόσο, αυτό που είναι πράγματι εντυπωσιακό και αποτελεί ουσιαστικά το νέο ποιοτικό στοιχείο που παρατηρείται στον ελληνικό τουρισμό, είναι το γεγονός ότι οι αφίξεις από τη Ρωσία παρουσίασαν αύξηση κατά 50,5% και διαμορφώθηκαν στις 608.000 ταξιδιώτες.Αν και σε απόλυτα μεγέθη ο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών εκτιμάται ότι είναι ακόμα σχετικά μικρός, είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η ρωσική αγορά θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ελληνικό τουρισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ