Να διατηρηθεί η 12ετία στις εμπορικές μισθώσεις ζητά η ΕΣΕΕ - Φόβοι για κύμα εξώσεων στην αγορά - iefimerida.gr

Να διατηρηθεί η 12ετία στις εμπορικές μισθώσεις ζητά η ΕΣΕΕ - Φόβοι για κύμα εξώσεων στην αγορά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πυρά κατά της τρόικας εξαπολύει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο θεσμικό πλαίσιο για τις επαγγελματικές μισθώσεις, καθώς στην αγορά υπάρχουν φόβοι ότι θα ακολουθήσει κύμα εξώσεων, πλήττοντας περαιτέρω τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που στενάζουν από την ύφεση και τα λουκέτα.Το προεδρείο της ΕΣΕΕ συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με το αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας και απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Η ΕΣΕΕ ζητά οι εμπορικές μισθώσεις να έχουν διάρκεια έξι ετών με ισόχρονη παράταση υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και να διατηρηθεί ως έχει η 12ετία στις υφιστάμενες εμπορικές μισθώσεις.

Αυτό συμβαίνει καθώς στην αγορά λέγεται ότι το ίδιο τεχνικό κλιμάκιο, κατά τη συνάνηση που είχε με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης Στέφανο Κομνηνό, ζήτησε την κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου για τις επαγγελματικές μισθώσεις.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαφωνεί με την πλήρη απορρύθμιση του πλαισίου, ωστόσο δείχνει να μην αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των υφιστάμενων μισθώσεων, με βάση κριτήρια όπως η επιφάνεια του ακινήτου όπου στεγάζεται η επιχείρηση, καθώς και το ύψος του ενοικίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΣΕΕ επεσήμανε στην τρόικα ότι η ελληνική αγορά και κοινωνία έχουν ιδιαιτερότητες, όπως η έλλειψη συμβατικής ισότητας που αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση και η απροθυμία των ιδιοκτητών να δέχονται «ρήτρα εξόδου» στα συμβόλαια.

Τόσο προς το υπουργείο, όσο και προς την τρόικα, η ΕΣΕΕ κατέθεσε τις θέσεις της για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο που θα ορίζει τις εκατέρωθεν υποχρεώσεις ιδιοκτητών και ενοικιαστών στις νέες μισθώσεις. Οι εν λόγω θέσεις συνοψίζονται σε 7 κύρια σημεία:1) Διάρκεια

• Η εκ του νόμου περίοδος προστασίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 6 χρόνων για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα.

• Εξαίρεση να αποτελούν τα ακίνητα που ανήκουν σε ιδρύματα, κληροδοτήματα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τα οποία η ελάχιστη διάρκεια προστασίας πρέπει να είναι 12 χρόνια.

• Σε περίπτωση αντίθετης συμβατικής συμφωνίας, ισχύει η παραπάνω διάρκεια (6ετία και 12ετία). Εξαιρούνται οι εκ της φύσεώς τους εποχιακές δραστηριότητες (πώληση εποχικών ειδών). Στην περίπτωση αυτή, ο μισθωτής να έχει δικαίωμα να «κλείσει» το ακίνητο και για τον επόμενο χρόνο, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη.

2) «Ρήτρα Εξόδου»

• Ο μισθωτής μπορεί για σοβαρούς λόγους να καταγγείλει την σύμβαση προ 6 μηνών, με συστημένη επιστολή.

3) Ανανέωση

• Οι μισθώσεις των 6 ετών για όλες τις δραστηριότητες και των 12 ετών για ειδικές περιπτώσεις να ανανεώνονται αυτόματα για άλλη μία 6ετία ή 12ετία αντίστοιχα, εκτός εάν έχει δοθεί ειδοποίηση για την λήξη της σύμβασης προ 6 και 12 μηνών αντίστοιχα.

• Ο ιδιοκτήτης μπορεί να αρνηθεί την ανανέωση μόνο για περιοριστικά αναφερόμενους στο νόμο λόγους, που είναι η ιδιοχρησιμοποίηση, η ιδιοκατοίκηση αυτού και των συγγενών του, οι δομικές επεμβάσεις για πώληση και άλλους λόγους.

• Ο μισθωτής μπορεί να καταγγείλει την μίσθωση ελεύθερα μέσα στους πιο πάνω χρονικούς περιορισμούς.

4) Εξωστική Διαδικασία

• Να προβλέπεται διαδικασία έκδοσης εξωστικής διαταγής από τον αρμόδιο κατά τόπο δικαστή.

• Εναλλακτικά προτείνουμε την λύση της Διαμεσολάβησης για την επίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.

5) Αναπροσαρμογή μισθώματος

• Τα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν ότι το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη για τυχόν αλλαγές στην αγοραστική δύναμη του εθνικού νομίσματος. Οι αυξήσεις δεν μπορούν να είναι υψηλότερες του 75% του τιμαρίθμου, όπως τον ορίζει η εθνική στατιστική υπηρεσία. Σε ότι αφορά το ύψος του μισθώματος, όταν οι περιστάσεις και οι συνθήκες δικαιολογούν αύξηση, την συγκεκριμένη απόφαση προτείνουμε να λαμβάνουν οι Επιτροπές Εμπορικών Μισθώσεων που λειτουργούν στις περιφέρειες. Αυτονόητο είναι ότι εάν αναλάβουν το σχετικό καθήκον, οι Επιτροπές θα πρέπει να υποστηριχθούν ενεργότερα σε επίπεδο υποδομών, ώστε να παράξουν και αποτελεσματικότερο έργο.

• Οι παραπάνω όροι να ισχύουν και για τις εποχικές μισθώσεις.

6) Άυλη Αξία

• Όταν γίνεται καταγγελία, που δεν οφείλεται σε δυστροπία ή σε παράβαση συμβατικών όρων, ο μισθωτής έχει λαμβάνειν από τον ιδιοκτήτη 6 μισθώματα για τις γενικές μισθώσεις των 6 χρόνων και 12 μισθώματα για τις ειδικές μισθώσεις των 12 χρόνων.

• Η αποζημίωση αυτή μπορεί να διπλασιαστεί αν στο ακίνητο εγκατασταθεί η ίδια δραστηριότητα, με δυο λόγια, την «άυλη εμπορική αξία» να την εισπράττουν νόμιμα και ισότιμα ο μισθωτής και ο εκμισθωτής.

• Όταν υπάρχει αμφισβήτηση, το ακίνητο δεν απελευθερώνεται και παρεμβαίνει το δικαστήριο.

7) Δικαίωμα προτίμησης στην αγορά

• Όταν ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει το μίσθιο, πρέπει να ειδοποιήσει τον μισθωτή, ο οποίος εφόσον μπορεί να το αγοράζει εκείνος με τους ίδιους οικονομικούς όρους.

• Αν οι μισθωτές είναι περισσότεροι, το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί από όλους.

• Οι κανόνες αυτοί δεν ισχύουν μόνο αν το ακίνητο μεταβιβάζεται σε σύζυγο ή σε συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού.

• Ο μισθωτής, αν δεν ασκήσει το δικαίωμα προτίμησης, να μην χάνει το δικαίωμά του στην άυλη εμπορική αξία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ