Το «plan B» της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ - iefimerida.gr

Το «plan B» της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην τελική ευθεία είναι η διαδικασία της κυβέρνησης για την ένταξη 12.500 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας ως τα τέλη του μήνα, αλλά παραμένει η- μοναδική- εκκρεμότητα του υπουργείου Παιδείας. Οι πρυτάνεις ουσιαστικά έστειλαν «λευκή κόλλα» με τις λίστες του διοικητικού προσωπικού, παρουσιάζοντας έλλειμμα και όχι πλεόνασμα υπαλλήλων. Ομως το υπουργείο δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει στο εναλλακτικό σχέδιο, καθώς δεν πρόκειται να παρεκκλίνει του στόχου της ένταξης σε διαθεσιμότητα 1.700 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το plan B του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, το οποίο είχε παρουσιάσει την Παρασκευή στον πρωθυπουργό, είναι ουσιαστικά τα ποσοτικά κριτήρια που έστειλε με εγκύκλιό του στα πανεπιστήμια και με βάση την οποία θα γίνει επεξεργασία των στοιχείων.

Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρονται 10 σημεία-δείκτες για τον υπολογισμό των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που θα μπουν σύντομα σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Στο έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Παιδείας προτείνονται οι παρακάτω δείκτες:

1. Καταγραφή ανά σχέση εργασίας (μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), ανά επίπεδο εκπαίδευσης και κλάδο του υφισταμένου προσωπικού.

2. Καταγραφή του πλήθους των τμημάτων ανά ίδρυμα, των μελών διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού στα πανεπιστήμια ή εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ και της γεωγραφικής διασποράς, εφόσον υπάρχει, σε πόλεις του ιδρύματος.

3. Υπολογισμός με βάση τους εισακτέους των τμημάτων για το 2013 πολλαπλασιαζόμενους επί τα έτη σπουδών τους +2 και λαμβάνοντας υπόψη συντελεστή ανά τμήμα ανάλογα με τον εργαστηριακό τους χαρακτήρα (πολυτεχνικά τμήματα, ιατρικά τμήματα κτλ.) και τον εξυπηρετούμενο ετήσιο φοιτητικό πληθυσμό του ιδρύματος.

4. Υπολογισμός των απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους ως συνάρτηση του πλήθους των τμημάτων (πλήθος διοικητικών υπαλλήλων ανά τμήμα).

5. Υπολογισμός των απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους ως συνάρτηση του πλήθους του εξυπηρετούμενου φοιτητικού πληθυσμού κάθε ιδρύματος (πλήθος διοικητικών υπαλλήλων ανά 100 εξυπηρετούμενους φοιτητές).

6. Υπολογισμός των απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους ως συνάρτηση του πλήθους των διδασκόντων.

7. Υπολογισμός των μέσων σταθμικών απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους με βάση τις τρεις προηγούμενες παραμέτρους ορίζοντας συντελεστές βαρύτητας για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες.

8. Ορισμός συντελεστή βαρύτητας με βάση τη γεωγραφική διασπορά των τμημάτων του ιδρύματος ανά πόλη.

9. Υπολογισμός των τελικών απαιτήσεων σε διοικητικό προσωπικό ανά ίδρυμα βάσει του γινομένου των απαιτήσεων του σημείου 7 επί τον συντελεστή βαρύτητας βάσει της γεωγραφικής διασποράς σε πόλεις

10. Υπολογισμός των πλεονασμάτων και των κενών σε διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος ως τη διαφορά του υφιστάμενου διοικητικού προσωπικού του (σημείο 1) και των τελικών απαιτήσεων.

Από το υπουργείο Παιδείας προειδοποιούσαν πάντως το μεσημέρι της Τρίτης πως οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν το μέτρο της διαθεσιμότητας, αλλά και της ενδοπανεπιστημιακής κινητικότητας, αξιολογώντας ως το τέλος της εβδομάδας τα στοιχεία που έστειλαν οι πρυτάνεις.

Στόχος είναι έως τις 29 Σεπτεμβρίου να έχουν καθοριστεί και τα ποιοτικά κριτήρια για την εφαρμογή του μέτρου, δηλαδή το σύστημα μοριοδότησης από το οποίο θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό.

Σύνοδος Πρυτάνεων: Πρόβλημα νομιμότητας της διαθεσιμότητας χωρίς σύμφωνη γνώμη

Η εφαρμογή της διαθεσιμότητας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των Ιδρυμάτων εγείρει ζητήματα νομιμότητας. Αυτό αποφάνθηκε η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων, κατά την οποία επισημάνθηκε για μία ακόμη φορά το έλλειμμα των διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

«Η διαθεσιμότητα του προσωπικού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των πανεπιστημίων εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και οδηγεί στην απώλεια ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας στον αγώνα επιβίωσης και ανάπτυξής της, αυτό του δημόσιου Πανεπιστημίου» αναφέρεται στο ψήφισμα που εξέδωσαν.

«Τα δεδομένα που έχουν καταθέσει τα πανεπιστήμια στο υπουργείο Παιδείας μετά από αξιολόγηση της λειτουργικής κάλυψης των αναγκών τους, δείχνουν όχι πλεόνασμα αλλά σοβαρά ελλείμματα. Οι θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων στα Ιδρύματα υπολείπονται των αναγκαίων κατά δύομισι χιλιάδες. Το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια λόγω εφεδρείας, συνταξιοδότησης και α' φάσης της διαθεσιμότητας, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και βαίνει μειούμενο» τονίζουν οι πρυτάνεις, που επισημαίνουν πως τα Πανεπιστήμια κινδυνεύουν με αναστολή λειτουργίας.

Πηγή: Βήμα

Φωτογραφία: fosphotos

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ