Μπαρόζο μετά τη συνάντηση με Σαμαρά: Υπάρχει φως στο τούνελ, τώρα είναι ώρα για μεταρρυθμίσεις - iefimerida.gr

Μπαρόζο μετά τη συνάντηση με Σαμαρά: Υπάρχει φως στο τούνελ, τώρα είναι ώρα για μεταρρυθμίσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«H Ελλάδα ικανοποιεί τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής και το όποιο χρηματοδοτικό κενό το 2015 και 2016 δεν θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με τη στήριξη των εταίρων της Ευρωζώνης», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οπως υπογράμμισε, ο κ.Σαμαράς, τον Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δεσμεύτηκε να στηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα, εάν η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ότι η ύφεση φέτος ήταν μικρότερη από αυτήν που είχε αρχικά προβλεφθεί, ότι το 75% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει ήδη υλοποιηθεί και ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει ξαναμπεί σε σωστή τροχιά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι φαίνεται η έξοδος από το τούνελ, με σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του προγράμματος.

Παράλληλα, ο πορτογάλος αξιωματούχος αναφέρθηκε στις «γενναίες προσπάθειες» που έγιναν στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική σταθερότητα και ότι τώρα πλέον είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις και ταχύτερους ρυθμούς στις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η χώρα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, ο Μπαρόζο δεν έκανε κάποιο σχόλιο, εκτιμώντας πάντως ότι μέχρι το 2021 το ελληνικό χρέος θα είναι κάτω από το 120% του ΑΕΠ.

Τέλος, σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε μεγάλη υστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων, όμως σήμερα βρίσκεται τέταρτη στη σειρά του πίνακα των καλύτερων επιδόσεων, σε σχέση με την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ