Independent: Εχουν δίκιο οι Ελληνες που διαδηλώνουν- Αθλος του Ηρακλή να σωθεί η χώρα με αυτά τα μέτρα - iefimerida.gr

Independent: Εχουν δίκιο οι Ελληνες που διαδηλώνουν- Αθλος του Ηρακλή να σωθεί η χώρα με αυτά τα μέτρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και την βαθιά ύφεση η οποία μαστίζει την εγχώρια αγορά γράφει η Independent, η οποία υποστηρίζει πως «η ελληνική ανάκαμψη θυμίζει άθλο του Ηρακλή».

Σε άρθρο του επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics Kevin Featherstone στην βρετανική εφημερίδα, αναφέρεται πως «εν μέσω απεργιών, διαδηλώσεων και διαπραγματεύσεων που έχουν ''κολλήσει'' είναι δύσκολο να σχηματιστεί μια καθαρή εικόνα για το εάν αποδίδουν τα ελληνικά προγράμματα στήριξης, ενώ η φημολογία ότι η χώρα ίσως χρειαστεί και επιπρόσθετη στήριξη, προσθέτει ακόμη περισσότερη ανησυχία».

«Σύντομα, η Ελλάδα θα έχει περάσει μια ύφεση παρόμοιου μεγέθους με το Κραχ της Γουόλ Στριτ το 1929. Αν σαν άθλος φαίνεται Ηράκλειος, η εμπειρία μοιάζει με αυτή του Σίσυφου», υποστηρίζει η Independent και στη συνέχεια αναφέρει πως «Εχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα του πυρήνα. Την πρώτη χρονιά της κρίσης, η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος η οποία έχει καταγραφεί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή οικονομία μεταπολεμικά. Αυτή την στιγμή, μόνο η Ιρλανδία ξεπερνά την Ελλάδα στην προσπάθεια εξυγίανσης του προϋπολογισμού της».

Στη συνέχεια, ο Featherstone αναφέρει πως με την μικρότερη μείωση των ελλειμμάτων τους, τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία απολαμβάνουν πολύ καλύτερα ποσοστά ανάπτυξης σε σχέση με την Ελλάδα και σημειώνει πως ενδεχομένως ούτε του χρόνου θα έρθει ανάπτυξη στη χώρα. «Και ο πόνος της κοινωνίας στην Ελλάδα, προσφέρει ένα ''καζάνι'' για τις λαϊκές διαμαρτυρίες. Δύο στους τρεις νέους είναι άνεργοι, οι μισθοί στον δημόσιο τομέα έχουν ''τσεκουρωθεί'' και οι πτωχεύσεις έχουν εκραγεί. Πριν από μερικούς μήνες επίσης, το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έχει υπολογίσει λάθος τους ''πολλαπλασιαστές'' και τις επιδράσεις που θα έφερναν οι μειώσεις», τονίζει.

«Η ελληνική διάσωση έχει λάθος ταχύτητα και κατεύθυνση»

Σύμφωνα με το άρθρο της Independent, «η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις στην ανάπτυξη και έχει τομείς οι οποίοι προσφέρουν καλά κέρδη. Εχοντας το ιστορικό της Ελλάδας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Τρόικα επιβλέπει την διάσωση η οποία γίνεται για σκληρές και εξωπραγματικές αποταμιεύσεις. Επομένως, οι διαμαρτυρίες αυτή την εβδομάδα για τις περικοπές και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα είναι σωστές υπό το πρίσμα ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι το αποτέλεσμα καμίας σοβαρής αξιολόγησης των αποθεμάτων και τον ικανοτήτων που χρειάζεται η διοίκηση του κράτους, αλλά είναι λάθος καθώς απορρίπτουν τις αποδείξεις για μειωμένη απόδοση και της σπατάλης. Οι στόχοι που έχουν τεθεί για περικοπές θέσεων εργασίας, ακολουθούν μια λογική καθαρά δημοσιονομικών περικοπών».

Επομένως σύμφωνα με τον Featherstone, «οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την Τρόικα, δεν επικεντρώνονται στην προτεραιότητα των μεταρρυθμίσεων», ενώ παράλληλα κατηγορεί και την αντιπολίτευση πως «ενθαρρύνεται να υπερασπίζεται κάθε δουλειά, κάνοντας τον δημόσιο τομέα ένα φτωχό υποκατάστατο, ενός καθεστώτος στο οποίο δεν περνά κανείς καλά».

Κλείνοντας, η Independent υποστηρίζει «και μετά από όλα τα επίπονα μέτρα, το καλύτερο για το οποίο μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα, είναι πως το 2020 θα έχει μια επιβάρυνση χρέους μεγαλύτερη από αυτή που είχε στην αρχή της κρίσης».

φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ