Πόσο κοστίζει η ενεργειακή εκμετάλλευση του πλανήτη; [εικόνα]

Στην καθημερινότητα μας και στον γενικότερο τρόπο ζωής, χρησιμοποιούμε κυρίως μη-ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συχνά χωρίς να σκεφτούμε τις «πράσινες» και οικονομικότερες εναλλακτικές. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη και την τσέπη μας.

Η οικολόγος, ιδρυτής και διευθύντρια των εταιριών Arizona Builder's Zone και Search Rank, Ιρμα Γουάλας υπολόγισε πόσο κοστίζουν οι ήδη υπάρχουσες πηγές ενέργειας και πόσο θα ωφελήσει τελικά η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές και δημιούργησε ένα σχετικό σχεδιάγραμμα.

Οπως φαίνεται από το infographic, κάθε χρόνο σε όλο το κόσμο χρησιμοποιούμε 8.677 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου παράγοντας 163 τερατζάουλ ενέργειας, ισχύς που σύμφωνα με τα στοιχεία, ισοδυναμεί με 2.795 τυφώνες και 877 σεισμούς των 9 ρίχτερ!

Ωστόσο όλη αυτή η ενέργεια που παράγουμε και χρησιμοποιούμε προέρχεται κυρίως από μη-ανανεώσιμες πηγές: Συγκεκριμένα 41,2% πετρέλαιο, 9,8% κάρβουνο 15,2% φυσικό αέριο και 17% ηλεκτρισμό που προκύπτει από μη-ανανεώσιμες πηγές. Αντίθετα, τα βιοκαύσιμα αποτελούν μόλις το 12,7%, ενώ οι απόλυτα «καθαρές» και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική, η γεωθερμική κλπ αποτελούν μόλις το 3,4%.

Παράλληλα, εκτός από το οικολογικό κόστος, είναι ανησυχητικό και το αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αφού, όπως σημειώνεται στο infographic το κόστος παραγωγής μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανέρχεται στα 1.22 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για όλο τον πλανήτη.

Ειδικότερα, ο άνθρακας κοστίζει μόλις 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, το φυσικό αέριο 172 δισεκατομμύρια δολάρια, το πετρέλαιο 468 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από μη-ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κοστίζει 514 δισεκατομμύρια δολάρια!

Παράλληλα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι συνεχίζοντας με αυτό το ρυθμό τα αποθέματα μη ανανεώσιμων πηγών του πλανήτη θα έχουν εξαντληθεί οριστικά μέχρι το 2112.

Οσο για την καταστροφή που προκαλείται στον πλανήτη αξίζει να αναφερθεί ότι από το 1980 έχουν λιώσει 4.39 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου στην Αρκτική, ενώ από το 2002 στην Ανταρκτική έχουν λιώσει 100 κυβικά χιλιόμετρα πάγου.

Επίσης, κάθε δεκαετία η στάθμη της θάλασσας στους πόλους ανεβαίνει κατά 11.5% και κάθε χρόνο η στάθμη της θάλασσας σε όλο τον κόσμο ανεβαίνει κατά 3.6 χιλιοστά.

Αντίθετα, η πλήρης αντικατάσταση των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καταλήγει η έρευνα, συνολικά θα κοστίσει μόλις 29.46 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αποτελεί μόλις το 21% του συνολικού πλούτου στον πλανήτη, εξασφαλίζοντας ενέργεια χωρίς ημερομηνία λήξης και προστατεύοντας το περιβάλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ