Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για να προλάβει τα νέα μέτρα που θέλει η Τρόικα - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για να προλάβει τα νέα μέτρα που θέλει η Τρόικα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Aπό τις Βρυξέλλες την Τρίτη ξεκινά το «σαφάρι» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε Ευρώπη και ΗΠΑ προκειμένου αφενός να λάβει περαιτέρω πολιτική στήριξη από την ΕΕ αλλά και να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Τρόικα η οποία καταφθάνει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα με.... άγριες διαθέσεις, δεν πρόκειται να ζητήσει νέα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.

Επίσημως, το ταξίδι Σαμαρά στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχει κρίσιμες επαφές με την ηγεσία της ΕΕ, γίνεται ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014, όπως προκύπτει, άλλωστε και από τις δηλωσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν Πία Αρενκίλντε.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, ο κ. Σαμαράς στις επαφές που θα έχει με την ηγεσία της ΕΕ πρόκειται να εκθέσει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και να να διαμηνύσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα, κοινωνική ειρήνη και ότι δεν αντέχει νέα μέτρα.

«Μην μας πιέζετε να πάρουμε άλλα μέτρα. Δεν αντέχουμε! Όλα κρέμονται από μία κλωστή» είναι το μήνυμα που θα μεταδώσει -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες και θα τονίσει την ανάγκη να υποστηριχτεί η δικομματική κυβέρνηση, ζητώντας να υπάρξουν σύντομα αναπτυξιακά μέτρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους αξιωματούχους των Βρυξελών θα προσπαθήσει να ζητήσει χρόνο για για την αποσαφήνιση των δημοσιονονομικών μέτρων του 2015-2016 καθώς και η όλη διαδικασία να αναβαπτιστεί σε «διαρθρωτική εξυγίανση» με φόντο την ανάπτυξη.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρει η ίδια πηγή θα προσπαθήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες να ανιχνεύσει τις προθέσεις των αξιωματούχων της ΕΕ τόσο για το έαν οι δανειστές θα δεχθούν να βασίσουν μελλοντικές αποφάσεις για τη χώρα μας πάνω στην Εκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά, κάτι το οποίο γινέται για να υπάρχει αντίλογος στη διαπραγμάτευση αλλά και πείσει ότι το χρηματοδοτικό κενό -που ήδη τρέχει- πρέπει να αντιμετωπιστεί με λύση-εξπρές, ει δυνατόν μέσα στον Νοέμβριο.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς θα υπογραμμίσει ότι βάσει των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί, το όποιο χρηματοδοτικό κενό προκύψει θα καλυφθεί από τους εταίρους μας, χωρίς αυτοί να απαιτήσουν συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Η Αθήνα τήρησε το δικό της μέρος της συμφωνίας. Περιμένουμε να τηρήσουν και οι δανειστές το δικό τους», θα υπογραμμίσει ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες του Ethnos.

Σαμαράς: Θα χρειαστούμε έξι χρόνια για να επιστρέψει η χώρα στο προ κρίσης επίπεδο

Εν τω μεταξύ ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε για πρώτη φορά τη Δευτέρα από το βήμα της ημερίδας της Herald Tribune χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της οικονομίας στην κατάσταση πριν την κρίση. «Θα χρειαστούμε έξι χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η χώρα δεν έχει βγει ακόμα από το τούνελ.

Αρνείται πιέσεις για νέα μέτρα ο Στουρνάρας

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να ζητεί από τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, στις αυριανές συζητήσεις, διαβεβαιώσεις πως δεν θα ζητήσουν νέα μέτρα, ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχουν πιέσεις.

Mε άγριες διαθέσεις επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα

Το ταξίδι Σαμαρά στις Βρυξέλλες γίνεται λίγο πριν την άφιξη της Τρόκα η οποία επιστρέφει στις 22 του μήνα στην Αθήνα όχι και με τις πιο αγαθές προθέσεις, αφού από τις δηλώσεις τους και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς ότι προτίθενται να... διυλίσουν τον κώνωπα, αμφισβητώντας ακόμα και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου την περασμένη εβδομάδα ο οποίος κινούμενος στα όρια της πρόκλησης προανήγγειλε λίγο ως πολύ μια αξιολόγηση- κόλαση, χαρακτηρίζοντας ως... ανιαρή την αξιολόγηση του Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάληξη της υποτιθέμενης «ανιαρής» αξιολόγησης ήταν η επέκταση κατά έναν χρόνο (έως και το 2016) της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα καθώς και η εφαρμογή έναν χρόνο νωρίτερα του αποκαλούμενου φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.ε.

Τώρα, οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνετα ότι πιέζουν ήδη την ελληνική πλευρά να προχωρήσει με τις απολύσεις και την κινητικότητα στο Δημόσιο, αλλά και να αναδιαρθρώσει και να εκκαθαρίσει τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ.

Πιέσεις ασκούνται ακόμη στο μέτωπο των εσόδων, καθώς οι δανειστές υποστηρίζουν ότι εάν συνεχιστεί η υστέρηση θα απαιτηθούν διορθωτικά μέτρα, ενώ συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί για την απόδοση του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Στο μέτωπο της υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και της άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες του Μega, θα ζητηθούν νέες περικοπές δαπανών, ενώ άγριες είναι οι διαθέσεις τους και στα εργασιακά, αφού για εκείνους παραμένει ανοιχτό το θέμα της αλλαγής πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.

Δυσαρέσκεια υπάρχει και για τις καθυστερήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, με τους δανειστές να προειδοποιούν ότι εάν δεν υπάρξει επιτάχυνση θα ζητήσουν την εμπλοκή ξένων εμπειρογνωμόνων στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού Σαμαρά στις Βρυξέλλες

Οι επαφές του Ελληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, στις 17 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσουν με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στις 12.00 μμ (ώρα Ελλάδος). Η συνέντευξη τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12.30 μμ (ώρα Ελλάδος).

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να συναντήσει τον Ζοζέ Μπαρόζο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, μετά τη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου, στις 3.45 μμ (ώρα Ελλάδος).

Συνάντηση θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς και με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι στις 4.00 μμ (ώρα Ελλάδος), ενώ θα συναντηθεί και με τον επίτροπο Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

Εκτός Ελλάδος ταξιδεύουν και οι Παπούλιας, Βενιζέλος, Τσίπρας

Εκτός από τον πρωθυπουργό επαφές στο εξωτερικό θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο Κάρολος Παπούλιας θα συναντηθεί με τον Σλοβάκο ομόλογό του και θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ταξίδεψε τη Δευτέρα στην Ιταλία, όπου θα παραμείνει και την Τρίτη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα γίνει δεκτός την Τρίτη από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Eνρίκο Λέτα και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ε. Μπονίνο, καθώς και με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας E. Μιλανέζι.

Στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων περιλαμβάνονται θέματα που άπτονται των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, ζητήματα ευρωπαϊκής συνεργασίας, καθώς και η πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ιταλίας

Ομιλητής στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του αριστερού γερμανικού κόμματος Die Linke, την προσεχή Πέμπτη στο Βερολίνο, θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Γεργκ Ασμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της συζήτησης για την ελληνική οικονομία και την κατάσταση στην ΕΕ, ο κ. Τσίπρας θα θέσει στον Γερμανό αξιωματούχο το θέμα της επιστροφής των κερδών στη χώρα μας από την αγορά ελληνικών ομολόγων, κάτι που μέχρι τώρα αρνείται να κάνει η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ