Μπαν Κι Μουν: Εγκλημα πολέμου η χρήση σαρίν στη Συρία - Έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις [βίντεο] - iefimerida.gr

Μπαν Κι Μουν: Εγκλημα πολέμου η χρήση σαρίν στη Συρία - Έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ξεκάθαρες και πειστικές» αποδείξεις ότι στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού έγινε χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν, περιλαμβάνει η έκθεση των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών που παρουσιάστηκε σήμερα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Έγκλημα πολέμου»

«Τα ευρήματα είναι πέραν κάθε αμφιβολίας», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της παρουσίασης της έκθεσης στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε κεκλεισμένη των θυρών συνεδρίαση. Πρόκειται, τόνισε, για έγκλημα πολέμου.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, όσοι επέζησαν της επίθεσης, παρουσίασαν μία σειρά από συμπτώματα, όπως δύσπνοια, ερεθισμό στα μάτια, προβλήματα όρασης, ναυτία, εμετό, σωματική αδυναμία και αδυναμία προσανατολισμού. Πολλοί άνθρωποι κείτονταν στο έδαφος νεκροί ή χωρίς να έχουν τις αισθήσεις τους.

Οι επιθεωρητες του ΟΗΕ εξέτασαν δείγματα αίματος και ούρων από τα θύματα καθώς και θραύσματα από τους πυραύλους. Σύμφωνα με τον Μπαν Κι Μουν, το 85% των δειγμάτων αίματος βγήκε θετικό στο αέριο σαρίν.

«Τα περιβαλλοντικά, χημικά και ιατρικά δεδομένα τα οποία έχουμε συλλέξει παρέχουν ξεκάθαρες και πειστικές αποδείξεις ότι πύραυλοι εδάφους – εδάφους, που περιείχαν τον νευροπαραλυτικό παράγοντα σαρίν χρησιμοποιήθηκαν... στην περιοχή Γκούτα της Δαμασκού», στις 21 Αυγούστου, αναφέρει η 38σέλιδη έκθεση.

«Το συμπέρασμα είναι ότι χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί στην συνεχιζόμενη διαμάχη εντός της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας... κατά πολιτών, μεταξύ άλλων και παιδιών, σε σχετικά μεγάλη κλίμακα», σημειώνεται μεταξύ άλλων, χωρίς όμως να αποδίδεται ευθύνη σε κάποια εκ των δύο πλευρών της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία (άλλωστε αυτό δεν περιλαμβανόταν στην εντολή των επιθεωρητών του ΟΗΕ).

«Καμία αμφιβολία» ότι ο Άσαντ ήταν πίσω από την επίθεση, λένε Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία

Το Παρίσι ωστόσο, έσπευσε να υπογραμμίσει πως η έκθεση «δεν αφήνει καμία αμφιβολία» ότι πίσω από τη επίθεση με τα χημικά βρίσκεται το καθεστώς Άσαντ. Με την εκτίμηση αυτή συμφώνησαν λίγο αργότερα ΗΠΑ και Βρετανία, διά των πρεσβευτών τους στα Ηνωμένα Έθνη.

«Το περιεχόμενο της έκθεσης είναι συντριπτικό, επιβεβαιώνει τη μαζική χρήση αερίου σαρίν (...) όλα αυτά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την προέλευση της επίθεσης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, εκτιμώντας ότι η έκθεση αυτή «ενισχύει τη θέση όσων έχουν πει ότι το καθεστώς ευθύνεται» γι' αυτήν.

«Όταν κοιτάξουμε προσεκτικά τα στοιχεία, τις ποσότητες, το τοξικό αέριο που χρησιμοποιήθηκε, την πολυπλοκότητα του μείγματος, τη φύση και την τροχιά των πυραύλων, όλα αυτά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την προέλευση της επίθεσης», υπογράμμισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Ο Φαμπιούς αναμένεται να μεταβεί αύριο Τρίτη στη Μόσχα όπου θα προσπαθήσει να πείσει τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να συμφωνήσει ότι πρέπει να υπάρξει μια δεσμευτική απόφαση του ΟΗΕ για τη Συρία.

«Θα δούμε τι θα πει ο κύριος Λαβρόφ για την προέλευση της επίθεσης. Από την αρχή έλεγε "είναι οι αντιστασιακοί που έκαναν την επίθεση"», υπενθύμισε. «Αυτό δεν έχει καμία αληθοφάνεια», παρατήρησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, εκτιμώντας ότι «αν υπάρχει καλή πίστη, θα υπάρξει συμφωνία».

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, καταδεικνύουν με σαφήνεια ποιος ευθύνεται για την επίθεση της 21ης Αυγούστου, και δεν είναι άλλος από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ εκτιμούν πάντως ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχιστεί η διαμάχη για το ποια πλευρά έκανε χρήση των χημικών όπλων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρούν ότι τα ευρήματα της έκθεσης ενισχύουν την αμερικανορωσική συμφωνία για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ.

Ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει μια ξεκάθαρη απόφαση ώστε «να υπάρξουν συνέπειες» αν η Δαμασκός δεν τηρήσει το σχέδιο παράδοσης και καταστροφής των χημικών της όπλων.

Οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο αναμένεται να συνεχιστούν και παρά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας, εκτιμάται ότι θα είναι σκληρές για ορισμένες πτυχές του προβλήματος, κυρίως για το γεγονός ότι η Μόσχα ζητά να μην γίνεται αναφορά στο κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή στην προοπτική χρήσης στρατιωτικής βίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ