Gastarbeiter 2.0 – Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τους νεαρούς Έλληνες μετανάστες του Βερολίνου - iefimerida.gr

Gastarbeiter 2.0 – Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τους νεαρούς Έλληνες μετανάστες του Βερολίνου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η νέα, διαφορετική γενιά Ελλήνων μεταναστών στο Βερολίνο, έρχεται στο προσκήνιο, μέσα από το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Κώστα Αργυρού «Gastarbeiter 2.0.» που θα προβληθεί απόψε στις 8 το βράδυ.

Πριν από ένα περίπου χρόνο ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στο Βερολίνο και συνάντησε νέους Έλληνες, που έφτασαν εκεί τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι από αυτούς τα έχουν καταφέρει, κάποιοι άλλοι όμως είναι ακόμα σε αναζήτηση μιας «χρυσής ευκαιρίας». Και κάποιοι, που αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς τα βρήκαν, έχουν ήδη πάρει το δρόμο της επιστροφής.

Οι «Gastarbeiter 2.0» έχουν φυσικά διαφορετικές προσδοκίες αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουν και πολύ διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις, από εκείνους που έφτασαν εδώ οργανωμένα τις δεκαετίες του '50 και του '60 και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη. Αλλά οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι, που δείχνουν να ελκύονται από το μύθο του Βερολίνου.

Η πόλη που πάντα φιλοξενούσε εκατομμύρια μετανάστες, κυρίως από την Τουρκία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, τραβάει σήμερα σαν μαγνήτης και νέους από την Ισπανία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία. Και αυτοί, παρά το υψηλό επίπεδο μόρφωσης και τις δεξιότητες, που φέρνουν μαζί τους αντιμετωπίζουν προβλήματα αντίστοιχα με εκείνα των Ελλήνων.

Μετά την ταινία θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση, που θα συντονίσει ο Κώστας Αργυρός με θέμα τη "διαρροή εγκεφάλων" και με ζωντανές συνδέσεις μέσω skype με κάποιους από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, οι οποίοι θα μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους ένα χρόνο μετά.

Πληροφορίες
Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16, Αθήνα
Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013
Ώρα: 20:00
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ