Πώς η κόρη του Λεπέν θέλει να «αστικοποιήσει» την γαλλική ακροδεξιά και να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές του 2017 - iefimerida.gr

Πώς η κόρη του Λεπέν θέλει να «αστικοποιήσει» την γαλλική ακροδεξιά και να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές του 2017

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια μεγάλη έρευνα για την αλλαγή στρατηγικής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου που επεξεργάζεται η ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν, δημοσιεύει στην έκδοση του Σαββατοκύριακου η εφημερίδα Le Monde. "Το Εθνικό Μέτωπο", σημειώνει η έγκυρη γαλλική εφημερίδα, χτυπώντας ταυτόχρονα το καμπανάκι στον δημοκρατικό κόσμο της χώρας, οργανώνει μια μακρά πορεία κατάκτησης της εξουσίας με πρώτο μεγάλο σταθμό τις δημοτικές, νομαρχιακές και ευρωπαϊκές εκλογές της ερχόμενης Ανοιξης.

Στόχος της Μαρί Λεπέν που κληρονόμησε το κόμμα από τον πατέρα της δεν είναι μια ισχυρή παρουσία του Εθνικού Μετώπου στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια της χώρας, αλλά οι προεδρικές εκλογές του 2017. Η Λεπέν ελπίζει ότι ο χρόνος θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της, αφού τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, τόσο οι σοσιαλιστές, όσο και η κεντροδεξιά, αδυνατούν να βγάλουν την χώρα από την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση στην οποία έχει εισέλθει η γαλλική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Αν και ο Φρανσουά Ολάντ εξελέγη την περασμένη Άνοιξη με βασικό σύνθημα την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και την επιστροφή στην ανάπτυξη, εν τούτοις συνέχισε την ίδια πολιτική λιτότητας, αποφεύγοντας να πάρει το ρίσκο μιας σύγκρουσης με την καγκελάριο Μέρκελ. Το χρέος και τα μεγάλα ελλείμματα τον ανάγκασαν να συνεχίσει την περιοριστική πολιτική του Σαρκοζί, διευρύνοντας την φορολόγηση των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εχοντας εγκλωβιστεί σε ένα είδος πολιτικής αδράνειας ο Ολάντ βλέπει την δημοτικότητα του να καταρρέει, ενώ η δεξιά σπαράσσεται από ένα εμφύλιο πόλεμο που την καθιστά-με τα σημερινά δεδομένα- αναξιόπιστη σαν εναλλακτική λύση.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει σήμερα ποιο θα είναι το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον μεαα στο οποίο θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές του 2017 στην Γαλλία. Αυτή ακριβώς την αδυναμία προσπαθεί να αξιοποιήσει η γαλλική ακροδεξιά που θέλει να μετεξελιχθεί, σε ένα θεσμικό κόμμα με ισχυρές αναφορές στην κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η Μαρί Λεπέν γνωρίζει ότι η εποχή του ακροδεξιού ακτιβισμού, με τους αγκυλωτούς σταυρούς, τους ξυλοδαρμούς μεταναστών και τα ξυρισμένα κεφάλια ανήκει στο παρελθόν και ότι για να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα εξουσίας, θα πρέπει να αστικοποιηθεί ώστε να μην φοβίζει τα μικροαστικά στρώματα του εκλογικού σώματος. "Τα τελευταία χρόνια, καταφέραμε να βγάλουμε από πάνω μας την δαιμονοποίηση και τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι η αξιοπιστία", λέει στην Monde ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Μετώπου, Steeve Briois. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο η γαλλική ακροδεξιά έχει επιδοθεί σε ένα "σκαουτινκ" υποψηφίων για να τους ρίξει στην μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα, τουλάχιστον εμφανισιακά, με τον κλασσικό ακροδεξιό ακτιβιστή των προηγούμενων δεκαετιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ